Hlavní obsah

Přišel, viděl a zařídil přebytek rozpočtu. Patrně na nějakou dobu naposledy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Po dlouhých 35 měsících mohu prezentovat přebytek státního rozpočtu,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

V lednu byl státní rozpočet po dlouhé době v přebytku. To se ale v dalších měsících nedá čekat. Přesto se ministr financí pochválil. Oproti lednu lze ale od února očekávat vyšší výběr daní – díky vlivu zrušení superhrubé mzdy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Po dlouhých 35 měsících mohu prezentovat přebytek státního rozpočtu,“ pochválil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) výkon svých úředníků. V lednu totiž vybrali 111 miliard korun na daních a po započtení eurodotací překročila položka rozpočtové příjmy 125 miliard. To znamená o čtyři miliardy víc, než vláda v lednu utratila, a tedy těžko uvěřitelný výsledek po dlouhé době, kdy se stát o desítky miliard měsíčně naopak zadlužoval.

Přesto je předem jasné, že lednová čísla znamenají výjimku, a to ze dvou důvodů. Ministr Stanjura rozděluje peníze podle rozpočtového provizoria, proto výdaje v jednotlivých kapitolách nesmějí za měsíc přesáhnout dvanáctinu výdajů za loňský rok.

To znamená, že zaměstnanci nemají nárok na vyšší mzdy a přes rychle rostoucí inflaci se nesmějí zvyšovat ani platby za energie ani další provozní náklady. Tato výhoda pro rozpočet ovšem platí jen do března, kdy podle plánu provizorium skončí.

Za druhé, výdaje se v jedné z kapitol snížily proti lednu 2021 o 27 miliard. Loni v lednu totiž vláda poslala do krajů dvouměsíční dotaci na platy učitelů a sociálních pracovníků, přitom letos se spokojila s dotací na měsíc. V únoru ovšem bude muset zadržené peníze doplatit.

„Rozpočtové provizorium není v žádném případě nic, co by mě těšilo, ale netřeba jím strašit,“ uvedl v bilanční zprávě ministr, který zároveň připomněl, že se na druhé straně daří vybírat daně.

Platí to především pro daň z přidané hodnoty a spotřební daně, na kterých se díky vysoké inflaci vybralo proti loňskému lednu o šest a půl miliardy navíc.

Meziročně se lednový výběr daní zlepšil o 5,3 procenta, přitom lze očekávat, že v únoru to bude ještě lepší. Loni v lednu se totiž na výběru daní ještě neprojevil efekt snížení sazby daně z příjmu fyzických osob, a loňský výběr tak dopadl proti letošnímu o poznání lépe. V únoru proto může výběr daní překonat loňskou bilanci o devět procent. Pokud se stejný poměr udrží i později, státní pokladna si v roce 2022 polepší o 100 miliard.

Reklama

Doporučované