Hlavní obsah

Reddit nabídne akcie uživatelům s „karmou“. Fandové mají z kroku obavy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jedna z největších diskuzních sociálních sítí zamíří na burzu. Reddit nabídne akcie svým nejaktivnějším uživatelům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sociální síť Reddit zamíří na burzu. Její provozovatel ve čtvrtek podal přihlášku pro primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Společnost by se mohla začít veřejně obchodovat už letos v březnu.

V rámci veřejné nabídky by firma chtěla prodávat akcie také některým jejich nejaktivnějším uživatelům a moderátorům diskuzí. Jejich konkrétní počty zatím nezveřejnila, výběr by se měl ale odvíjet od bilance takzvané karmy, která na síti určuje popularitu jednotlivých příspěvků.

Někteří fanoušci sociální sítě se plánů firmy obávají. Krok podle jejich vyjádření v diskuzích může zásadně změnit charakter webové platformy.

„Když se nejdůležitější zákazníci změní z uživatelů na akcionáře, produkt vždy utrpí,“ reagoval jeden z uživatelů platformy.

V rámci IPO zveřejnila společnost data o tom, jak se jí daří hospodařit. V loňském roce se tržby Reddit vyšplhaly na 804 milionů dolarů. V meziročním srovnání jde o pětinový nárůst. Takřka všechny příjmy tvořila reklama.

V roce 2023 zároveň síť snížila čistou ztrátu na 90,8 milionu dolarů (2,1 miliardy Kč). V předchozím roce dosahovala ztráta více než 158 milionů dolarů.

Ředitel společnosti Steve Huffman zároveň ve zprávě pro potenciální investory uvedl, že jej těší příležitosti, jak z platformy udělat místo pro obchod a licencovat její obsah společnostem, které se zabývají umělou inteligencí (AI).

Právě v den podání veřejné nabídky akcií zároveň síť informovala o uzavření dohody mezi sítí Reddit a Googlem, kterému poskytne data k vylepšování jejich umělé inteligence. Podle agentury Bloomberg může dohoda síti přinést až 60 milionů dolarů za rok.

Pro Reddit není snaha vstoupit na burzu novinkou. První pokus absolvovala už před třemi lety, kdy ji soukromí investoři ocenili na zhruba deset miliard dolarů. Sociální síť podle posledních zveřejněných dat denně navštíví zhruba 73 milionů uživatelů. Registrovaní uživatelé z USA na Redditu strávili v průměru 25 až 30 minut denně. Reddit s ohledem na reklamní průmysl uvádí, že mnoho z nich jiné online služby nepoužívá.

Reklama

Doporučované