Hlavní obsah

Ropným společnostem dramaticky klesají zisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

ilustrační foto

Reklama

Po loňském rekordním roce nyní zisky petrochemických i energetických společností opět klesají. Propad se oproti minulému roku pohybuje v desítkách procent, čísla nezachraňuje ani rostoucí spotřeba pohonných hmot.

Článek

Ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022 zkomplikovala zotavování světového hospodářství po pandemii a vyhnala ceny ropy a energií vzhůru. To se podepsalo na obřích ziscích ropných firem. Například americká ropná skupina ExxonMobil vydělala vloni 59,1 miliardy dolarů, o rok dříve to bylo 23 miliard.

„Jejich zisky jsou nečekaným ziskem z války – nečekaným ziskem z brutálního konfliktu, který pustoší Ukrajinu a ubližuje desítkám milionů lidí po celém světě,“ řekl k výjimečným hospodářským výsledkům ropných gigantů loni v říjnu americký prezident Joe Biden.

Aktuální výsledková sezona ovšem ukazuje, jak se situace vrací k normálu. Zmíněnému ExxonMobil ve třetím kvartálu letošního roku meziročně klesl zisk o více než polovinu. Také konkurenční Chevron oznámil, že jeho čistý zisk se meziročně propadl o dvě pětiny. Například energetickému gigantu BP (British Petrol) ve stejném období čtvrtletí čistý zisk klesl na 3,3 miliardy dolarů. Meziročně se jedná o šedesátiprocentní pokles.

Své výsledky v úterý zveřejnila například i polská petrochemická společnost Orlen, která v Česku vlastní jediného zpracovatele ropy Unipetrol. Ve třetím čtvrtletí klesl Orlenu zisk meziročně o 76 procent na 3,46 miliardy zlotých (19,1 miliardy Kč), společnost to uvedla ve výsledkové zprávě. U Chevronu, ExxonMobilu, ale i Orlenu výsledky ovlivňují také nedávné akvizice menších konkurentů na trhu.

Roztlačí trh spalovací motory?

Cena ropy celosvětově klesá především kvůli zpomalování růstu globální ekonomiky. Světová banka (SB) například předpověděla, že se barel ropy na globálním trhu v letošním čtvrtém čtvrtletí bude prodávat v průměru za 90 dolarů a v příštím roce za 81 dolarů. A čím menší poptávka po surovině, tím klesá i její cena.

Klesající cena ale tlačí vzhůru spotřebu. Ve většině vybraných států se meziročně spálilo benzinu a nafty více či podobně jako v loňském roce. Kvůli nižší ceně paliv to ale nestačilo na stejné zisky, jaké měli naftaři vloni.

Reklama

Doporučované