Hlavní obsah

Sedm z deseti Čechů si koupilo bydlení za hotové bez hypotéky, říká bankéř

Kam půjdou ceny hypoték? Rozhovor s generálním ředitelem a předsedou představenstva ČSOB Hypoteční banky Martinem Vaškem. Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Vysoké sazby posledních let prudce zchladily prodej hypoték. Pro část Čechů ale nebyl problém vytáhnout miliony na vysněnou nemovitost ze svého. Zhruba 70 % transakcí proběhlo za cash, říká Martin Vašek, šéf Hypoteční banky ČSOB.

Článek

Češi drží od covidu na účtech vysoké úspory. Aktuálně je to v součtu 3,7 bilionu korun. Část už předtím rozpustili na realitním trhu. Mohli tak využít loňského poklesu cen nemovitostí.

„V roce 2022 i 2023 bylo na realitním trhu hodně investorů, kteří kupovali nemovitosti za hotové. Na základě neformálních statistik z velkých realitních firem se mi podařilo zjistit, že zhruba 70 % transakcí v roce 2022 probíhalo za hotovost, jenom 30 % bylo financováno přes hypotéky,“ uvedl Martin Vašek, předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky.

V roce 2021 to přitom bylo zhruba půl na půl. Kvůli poklesu sazeb na spořicích a termínovaných účtech přetaví část střadatelů raději své úspory do realit. „Je zde riziko, že ještě další klienti, co mají peníze na spořicích a termínovaných účtech, se rozhodnou koupit nemovitost. Ale podle mě ti, co chtěli, už to udělali,“ domnívá se Vašek v rozhovoru pro SZ Byznys.

Na trh se ale pomalu vrací i hypotékáři. ČNB na svém posledním měnovém zasedání ve středu snížila základní úrokovou sazbu opět o 0,5 procentního bodu. Sazba, která udává trend i pro ceny hypoték, tak aktuálně činí 5,75 %.

Hypotéky se tak stávají dostupnějšími. „Teď přichází čas, kdy se klienti, kteří na hypotéku nemohli dosáhnout nebo se báli, že jim inflace bude dál ukrajovat z příjmů, můžou porozhlédnout, vybrat zajímavou nemovitost a koupit. Zároveň je důležité nečekat,“ má za to šéf Hypoteční banky.

Mladí se vrací na trh

Podle dat z Hypomonitoru České bankovní asociace trh s hypotékami roste, v únoru banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem úvěry na bydlení v objemu 15,8 miliardy korun, meziměsíčně o 21 % více.

Jako první se do bank pro úvěry na bydlení vracejí mladí. Pomohla jim Česká národní banka rozvolněním hypotečních limitů, které určovaly, kdo může hypotéku získat. „Ve čtvrtém čtvrtletí se počet klientů pod 36 let více než zdvojnásobil. Mnoho mladých odkládalo poptávku. A díky poklesu sazeb a díky rozvolnění podmínek byli schopni si sáhnout na vysněnou nemovitost a na financování,“ upozorňuje Vašek.

Aktuálně je v platnosti jen poslední ukazatel LTV, stanovující maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti. „Mladí nemají tolik našetřeno, tak si potřebují půjčit až 90 % zástavní hodnoty nemovitosti. K nárůstu v segmentu došlo právě i díky tomu, že si mladí klienti můžou sáhnout až na devadesátiprocentní hodnotu zástavní hodnoty nemovitosti.“

Na pokles základní úrokové míry pomalu reagují i banky a ceny hypoték se dávají do pohybu. V únoru pokles cen významně zrychlil, všímá si Martin Vašek. „V lednu 2023 byly úrokové sazby hypotečních úvěrů v průměru kolem 6 %, od té doby postupně klesají a v únoru jsme se dostali na 5,34 %, jak reportovala Česká bankovní asociace. Únorový pokles byl opravdu významný.“

Například podle hypotečního experta Libora Ostatka z Broker Trust ale banky nezlevňují půjčky na bydlení dost rychle. Prostor by pro to podle něj měly, ale úrokovou marži mají stále na vysoké úrovni. „Zdaleka nejsme na nejvyšších úrovních marží, které bývaly. Máme za sebou období, kdy marže byly extrémně nízké. Myslím, že se teď dostaly na tu přirozenou úroveň,“ odmítá Martin Vašek.

Reklama

Doporučované