Hlavní obsah

Šéf Národního divadla: My nezdražíme, soukromá divadla nejspíš budou muset

Foto: Seznam Zprávy

„Ve většině evropských zemí se rozlišuje mezi veřejnými kulturními institucemi a komerčnějšími kulturními projekty, říká Jan Burian.

Reklama

„Změny v DPH nebudou mít vliv na cenu vstupenek do Národního divadla,“ řekl Seznam Zprávám jeho ředitel Jan Burian. „Nevíme nic o tom, že by vláda zrušila osvobození od DPH u veřejných kulturních institucí.“

Článek

Vládní konsolidační balíček se týká i kultury. Knihy budou nově s nulovou sazbou daně z přidané hodnoty, zatímco kulturní akce, vstupné na festivaly, do divadel a na koncerty sice zůstávají ve snížené sazbě, ale i tak o dva procentní body vyšší, tedy 12 %. Resort si také bude muset poradit se snížením objemu platů o dvě procenta.

Vstupné do Národního divadla zůstane na současné výši, ubezpečuje generální ředitel Národního divadla Jan Burian. K chystaným úsporám dodává, že „pokud vládě dobře rozumí, kabinet nehodlá snižovat plošně platy, ale diferencovat“.

Jak na Národní divadlo dopadne vládní konsolidační balíček?

Kultura zůstává v nižší sazbě DPH a DPH nebude uplatňována u knížek. Nevíme nic o tom, že by vláda zrušila osvobození od DPH u veřejných kulturních institucí, jako je Národní divadlo nebo Česká filharmonie.

Na cenu vstupenky v Národním divadle to tedy vliv mít nebude. Zvýšení nižší sazby DPH se tak promítne do ceny vstupenek divadel, která jsou obchodními společnostmi. Ve většině evropských zemí se opravdu rozlišuje mezi veřejnými kulturními institucemi a komerčnějšími kulturními projekty.

Vrátili se všichni lidé do sálů? Jaká je návštěvnost, šetří lidé ve výdajích na kulturu?

Zájem o návštěvu v posledních měsících stoupá. Celkově se však kultura po covidu nevrátila na čísla před covidem. Změnilo se chování diváků a návštěvníků. Více si vybírají a nakupují s větším rozmyslem a později.

Která představení jsou sázkou na jistotu ve smyslu vyprodaného sálu?

Mezi naše „nejrychleji vyprodaná“ představení patří termíny inscenací Kytice, Naši furianti a Nebezpečné známosti v činohře, Louskáček a Labutí jezero v baletu a Prodaná nevěsta v opeře.

Nemáte obavy z vládního plánu šetřit i v oblasti kultury?

Pro budoucnost Národního divadla bude důležité, jak si v resortu kultury poradíme s dvouprocentním snížením objemu mezd. Pokud vládě dobře rozumím, nehodlá snižovat plošně platy, ale diferencovat. Tedy snížit objem nikoliv v organizacích, které poskytují kulturu nebo vzdělávání, ale hledat ve vlastní administrativní agendě státu.

Pokud by se úspory měly dotknout Národního divadla, máte představu, kam byste sáhli?

Národní divadlo dlouhodobě provádí úsporná opatření, jak v oblasti energií, tak i v provozu. Jako všichni ostatní se musíme vyrovnávat s vysokou inflací, která zdražila všechny vstupy.

Konsolidační balíček a důchodová reforma přehledně

  • Konsolidační balíček: Co obsahuje a čeho se dotkne? Podívejte se na přehled.
  • Důchodová reforma: Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte níže v článku.

Naše veřejné dotace v posledních letech kryly zvyšování mezd. Stát nám významně pomohl během covidu a se zdraženými energiemi. V běžném provozu spoříme dlouhodobě sami.

Představu máme, ale nejdříve bychom o ní jednali s Ministerstvem kultury.

Reklama

Doporučované