Hlavní obsah

Slovákům elektřina dva roky nezdraží. Jak s cenami pomáhají sousední vlády?

Foto: Seznam Zprávy

Slovensko, Německo, Polsko i Rakousko mají od ledna plán, jak zatočit s drahými energiemi.

Reklama

Snížení DPH, jednorázové příspěvky či zastropování cen elektřiny. Sousední státy se vyrovnávají s nárůstem cen energií už od začátku roku. Češi se plošné pomoci dočkají až v říjnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká vláda zatím domácnostem letos pomohla s drahými energiemi pouze příspěvkem na bydlení, s úsporným tarifem a odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje energie přijde až na podzim. Obyvatelé sousedních států však čerpají pomoc od státu několik měsíců, a energie tak mají výrazně levnější.

Slovenská vláda se v únoru dohodla s energetickou společností Slovenské elektrárne, která má na starost výrobu elektrické energie, na zastropování cen energie. Slovenské elektrárne budou domácnostem dodávat až do roku 2024 elektřinu, kdy je regulovaná složka vyjde na 61,21 eura (1 490 Kč) za MWh.

Po dobu dvou let se tak cena elektřiny domácnostem nezmění, pokud se nezvednou poplatky za distribuci, které jsou regulované státem.

Podle slovenského ministra hospodářství Richarda Sulíka (SaS) díky jednotné ceně ušetří průměrná slovenská domácnost za roky 2023 a 2024 až 500 eur (zhruba 12 300 korun). Dohromady má jít o jednu miliardu eur.

Dohoda na objem elektřiny ve snížené sazbě odpovídá 6,15 terawatthodiny (TWh) ročně. Spotřeba slovenských domácností přitom činí 5,6 TWh.

Slovensko se na oplátku za levnější elektřinu dohodlo se Slovenskými elektrárnami, že v následujících letech nezdaní jejich nadměrný zisk z elektřiny vyrobené z jádra. Firma totiž avizovala, že by ji tento záměr mohl přivést ke krachu.

Naopak německá vláda zavedla jednorázový příspěvek pro domácnosti ve výši 300 eur (7 300 Kč), který je však ještě zdaněn. Ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení, navíc dostanou jednorázovou dávku 270 eur (6 600 Kč).

Rodiny s dětmi ještě dosáhnou na dalších 100 eur (2 400 Kč) na dítě. Podobnou pomoc českým rodinám poskytne i česká vláda. Od listopadu jim začne vyplácet jednorázový příspěvek 5 000 Kč.

Polsko snižuje DPH

Polsko se snaží vysoké ceny energií regulovat snížením DPH. V lednu sazbu u zemního plynu země srazila z 23 procent na 8, později odpustila daň úplně. Opatření platí i u elektřiny a tepla, kdy je DPH na pěti procentech. V červnu však regulace končí.

V lednu 2022 představila plány na pomoc s drahými energiemi i rakouská vláda. Pomoc zahrnuje jednorázový příspěvek pro domácnosti ve výši 150 eur (3 700 Kč), v případě nejzranitelnějších skupin se příspěvek navýší na 300 eur (7 400 Kč). Součástí balíčku je i odpuštění paušálních plateb za ekologickou elektřinu, které domácnostem uspoří zhruba 100 eur.

Reklama

Doporučované