Hlavní obsah

Šok z války a inflace odezněl, na trh s firmami se vrátila chuť nakupovat

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na prodej je v současnosti společnost Packeta vlastnící Zásilkovnu. Na snímku je jedno z  tuzemských dep Zásilkovny.

Reklama

Po loňském šoku způsobeném válkou na Ukrajině a inflační spirálou se do transakcí s firmami vrací optimismus. Fúzím a akvizicím mimo jiné pomohlo uklidnění situace na trhu s energiemi.

Článek

Ani horší situace v ekonomice, inflace a vysoké úrokové sazby nedokázaly nakonec ochromit ochotu investorů nakupovat firmy. Shodují se na tom specialisté na fúze a akvizice z poradenských společností i samotní investoři. Trhu mimo jiné pomohlo uklidnění cen energií.

Když se loni v prosinci konzultanti ze společnosti Deloitte ptali středoevropských fondů soukromého kapitálu, jak vidí situaci na trhu, očekávalo zhoršení situace 79 procent z nich. V současnosti se zhoršení podmínek pro byznys bojí už jen 43 procent účastníků průzkumu.

Čtvrtina private equity fondů zahrnutých do průzkumu očekává zvýšení počtu transakcí. Proti předcházejícímu dotazování to je více než dvojnásobek. Naopak pokles obchodů s podniky očekává třetina respondentů. V prosinci předpokládalo pokles trhu 69 procent účastníků průzkumu společnosti Deloitte.

„Zlepšující se ukazatele jsou bezesporu důvodem k dalšímu optimismu. Není to pro nás ale úplné překvapení, protože náš opakovaný průzkum během posledních dvaceti let ukázal, že po každému šoku a poklesu následuje oživení a růst,“ komentoval Dušan Ševc, partner v oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

Špatně ostatně nedopadl trh soukromého a rizikového kapitálu ani v loňském roce, ukazuje nová výroční zpráva vydaná společně poradci z Deloitte a odbornou asociací nesoucí anglický název The Czech Private Equity & Venture Capital Association (CVCA).

Inflaci navzdory

Private equity fondy investovaly loni v České republice dohromady 643 milionů eur. To je přibližně stejný výsledek jako o rok dříve. Řada loni uzavřených transakcí se navíc ještě dokončuje, takže se číslo ještě může zvýšit.

„Navzdory vysoké inflaci, a zejména cenám energií, vedoucí ke zvyšování úrokových sazeb, a z toho vyplývajícího tlaku na růst mezd i nejistotě pramenící z pokračujícího konfliktu na Ukrajině, se český sektor soukromého a rizikového kapitálu vyznačoval rekordní úrovní aktivity,“ uvedl Dušan Ševc, specialista na transakce s firmami z Deloitte.

Dobrého výsledku dosáhly minulý rok též investice rizikového kapitálu do startupů. Vyšplhaly se na rekordních 120 milionů eur. A to i v situaci, kdy celosvětově investice takzvaného venture kapitálu klesly o 30 procent.

„Český venture-kapitálový ekosystém v posledních několika letech významně roste díky vysoce vzdělané pracovní síle, dobré infrastruktuře a relativně nízkým životním nákladům. Neméně významný vliv mají příklady v podobě úspěšných ‚jednorožců‘, tedy startupů, jejichž valuace přesáhla miliardu dolarů. Právě to láká další investory a podporuje vznik nových startupů i VC fondů a činí z Česka atraktivní prostředí pro rozvoj inovativních byznysů,“ říká Zuzana Picková, ředitelka CVCA.

Jedním z nejznámějších příkladů firem připravovaných k prodeji je Packeta ovládající přepravce balíků Zásilkovna. Mezi uchazeči o firmu Simony a Jaromíra Kijonkových je i skupina PPF.

Při chuti nakupovat je také miliardář Daniel Křetínský. Aktuálně pracuje například na převzetí francouzského řetězce Casino.

„Ale není to zdaleka jediná příležitost mimo energetiku, na které intenzivně pracujeme. A osobně bych byl velmi zklamaný, kdyby se nám jich nepodařilo dokončit ještě letos hned několik,“ řekl Křetínský na začátku července v rozhovoru pro magazín Forbes.

Lepší náladě mezi investory pomohlo odeznění šoku z vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině a jeho důsledků včetně obav z energetické krize.

„Je vidět, že obava investorů z poklesu trhů a recese, která panovala na konci roku 2022 a začátku roku 2023, postupně odeznívá s tím, jak se firmy postupně přizpůsobují novým podmínkám na trzích. Pro druhé pololetí letošního roku očekáváme zvýšení počtu dokončených transakcí, které se i díky obavám strategických investorů zpozdily či protáhly,“ komentoval manažer konzultantské společnosti Moore Czech Republic Ondřej Kolman.

Reklama

Související témata:
Rizikový kapitál

Doporučované