Hlavní obsah

Natland má v hrsti pohledávky vůči slovenským teplárnám ze skupiny Arca

Arca Capital byla ještě před několika lety významnou investiční skupinou. V současnosti je na pokraji rozpadu.

Reklama

Skupina Natland získala od J&T Banky soubor pohledávek vůči skupině Arca Capital v hodnotě přes dvě miliardy korun. Pohledávky se týkají hlavně firem podnikajících v energetice.

Článek

Okolo skupiny Arca Capital čelící vážným finančním problémům je rušno. Minulý týden věřitelé shodili reorganizační plán společnosti Arca Investments, která zastřešuje celý holding. Nyní nastala změna na pozici nejvýznamnějšího věřitele Arcy.

Skupina Natland totiž převzala klíčové pohledávky vůči energetickému byznysu Arcy od J&T Banky. Redakci SZ Byznys to potvrdily obě strany transakce.

„Šlo nám o maximalizaci hodnoty pohledávek, neuchylovali jsme se k žádným rychlým akcím, přistupovali jsme k tomu opatrně. Ale ani po dvou letech nevidíme šanci se z tohoto případu v rozumném časovém horizontu dostat. Proto jsme se rozhodli pohledávky nabídnout na trhu,“ řekl pro SZ Byznys Jan Kotek z vedení J&T Banky.

V součtu jsou to pohledávky v nominální hodnotě 90 milionů eur, podle aktuálního kurzu 2,2 miliardy korun. Z toho 70 milionů eur jsou pohledávky vůči energetickým firmám z Arca Capital působícím na Slovensku. Zbývajících 20 milionů eur tvoří pohledávka J&T Banky vůči Arce Investments v České republice. Cenu pohledávek žádná ze stran neuvedla.

Natland byznysmena Tomáše Rašky se zaměřuje právě na obchody s problémovými pohledávkami.

„Naším primárním cílem je maximalizovat návratnost. U něčeho si umíme představit, že bude potřeba se podílet na zajištění pokračujícího chodu podniku až do doby jeho prodeje,“ odpověděl šéf Natlandu Tomáš Raška na otázku, jaké jsou cíle jeho firmy okolo Arcy.

Slovenské teplo

Zobchodovaní pohledávek se týká elektráren na biomasu ve slovenských městech Bardějov a Topolčany, které zároveň dodávají do tamních domácností teplo. Stejně tak jsou to pohledávky vůči společnosti, jež spolu s místní radnicí provozuje teplárnu v Nitře.

J&T Banka ukázala obrat v kauze Arca 25. července, kdy na schůzi věřitelů holdingové společnosti Arca Investments výrazně přispěla ke smetení jejího přepracovaného reorganizačního plánu.

„Dochází k rozpadu hodnoty jednotlivých aktiv Arcy. Skupinu v zásadě nikdo neřídí, je tam v podstatě chaos a nemá přístup ke kapitálu. Nemohli jsme čekat do nekonečna a dávat tomu stále další a další šanci,“ popsal Kotek z představenstva J&T Banky. Reakci Arcy redakce shání.

Arca Capital, kterou Arca Investments zastřešovala, byla investiční skupinou rozkročenou hlavně mezi Česko a Slovensko V největší investiční kauze zasahující Česko a Slovensko se hraje o peníze investorů ve výši kolem 20 miliard korun.

Potíže Arcy propukly naplno v roce 2020, když firmě došly peníze na výplatu krátkodobých směnek. Právě to byl finanční produkt, prostřednictvím kterého lidé vkládali do Arcy peníze s příslibem vysokého zhodnocení.

Kauza společnosti Arca Investments v Seznam Zprávách

Případem pádu firmy Arca Investments se redakce SZ Byznys zabývá dlouhodobě. Zde jsou důležité zprávy k této kauze:

Reklama

Doporučované