Hlavní obsah

Zkrachoval slovenský pilíř reorganizace padlé Arcy

Arca Capital tvořila majetkový a finanční propletenec dvou stovek firem. Součástí skupiny byl nebankovní poskytovatel půjček Silverside.

Reklama

Na Slovensku zbankrotoval poskytovatel spotřebitelských úvěrů Silverside ze skupiny Arca Capital. Zpráva je důležitá pro české věřitele Arcy. Její reorganizační plán počítal s tím, že jim Silverside pomůže dostat zpět část peněz.

Článek

Slovenský soud zahájil konkurz na majetek velkého poskytovatele spotřebitelských úvěrů Silverside. Případ má ale významný dopad také do České republiky. Firma Silverside je totiž důležitou součástí reorganizace zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments. Rozvoj Silverside měl věřitelům Arcy přinést zpět alespoň část jejich pohledávek.

V Arce utopilo peníze 1900 investorů a většina z nich je z Česka. Jsou mezi nimi fyzické osoby, bytová družstva i odbory. V kauze jde o pohledávky zhruba za 19 miliard korun.

Peter Janiga, manažer Arcy Investments zodpovědný za její reorganizaci ale s krokem slovenského soudu nesouhlasí. „Podle našeho názoru nebyly u Silverside splněné základní předpoklady pro konkurz. O pochybných a nečekaných krocích bývalého předsedy představenstva pana Vladimíra Michniewicze, které způsobily současný konkurzní stav, svědčí i fakt, že ho Národní banka Slovenska v této souvislosti posoudila jako nedůvěryhodnou osobu. Na samotnou reorganizaci společnosti Arca Investments nemá tato skutečnost přímý vliv,“ sdělil Janiga.

„Tvrzení Petra Janigy, že jsem způsobil konkurz Silverside, považuji za nepravdivé a budu na něj reagovat podáním žaloby na ochranu osobnosti. To, že jsem způsobil konkurz Silverside je asi taková pravda jako to, že úpadek Arcy Investments způsobil koronavirus,“ reagoval okamžitě někdejší šéf Silverside Michniewicz.

Stejně tak podle Michniewicze není pravda, že ho slovenská centrální banka označila za nedůvěryhodnou osobu z důvodu, že způsobil konkurz Silverside. „Podle zákona o spotřebitelských úvěrech jsem automaticky ztratil důvěryhodnost tím, že jsem byl ve statutárním orgánu licencovaného subjektu, na který byl vyhlášený konkurz,“ dodal Michniewicz. Otázku, kdo způsobil bankrot Silverside, podle manažera regulátor ani neposuzoval.

Cenný majetek

Reorganizační plán Arcy vznikl za přispění poradenské společnosti PwC. Partner PwC Petr Smutný označil v červenci v deníku E15 právě firmu Silverside vedle personální agentury Manuvia za nejhodnotnější součást Arcy skýtající věřitelům největší zhodnocení.

Mimo záznam tak někteří aktéři případu označují konkurz se Silverside za „velký průšvih“.

Zpráva o krachu Silverside přichází v době, kdy se čeká na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ohledně reorganizačního plánu společnosti Arca Investments. Plán v červenci schválila většina věřitelů, následně i Městský soud v Praze. Část věřitelů se však proti plánu odvolala. Reorganizací se tak bude zabývat vrchní soud. Pražské městské státní zastupitelství vrchnímu soudu navrhlo reorganizaci neschválit. Má pochybnosti o reálnosti plánu a jeho výhodnosti pro věřitele.

Podstatou reorganizačního plánu je vytvoření nové firmy nazvané Noah. Do této společnosti se přesunou aktiva ze skupiny Arca Capital, o nichž firma tvrdí, že jsou životaschopná. Mezi nejvýznamnější patří právě nebankovní půjčovatel Silverside. V rámci Noahu se má majetek dále zhodnocovat. Do pěti let se pak prodá a peníze si rozdělí věřitelé. Ti se stanou také akcionáři Noahu.

V pozadí insolvence nebankovního půjčovatele Silverside jsou spletité finanční vazby ve skupině Arca. Silverside čerpala od mateřské Arcy Investments půjčky okolo 55 milionů eur. Ta zase získávala peníze mimo jiné od spřízněného fondu Nova Money Market. Tento fond těsně před pádem Arca Investments získal pohledávky Arcy vůči Silverside do zástavy. Aby se finanční šmodrchanec dokonal zcela, tak zajištěná pohledávka fondu Nova Money Market přešla do firmy Credit One vymahače dluhů Petra Bujnocha.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma vazeb okolo společností Silverside a Arca Investments

Dluh Silverside vůči Arce byl splatný na začátku minulého roku. „Společnost Silverside dlouhodobě upozorňovala, že nebude schopná 13. ledna 2021 pohledávku zaplatit. Navrhovala kroky, jejichž realizací by se splatnost prodloužila. Návrhy zůstaly bohužel nevyslyšené,“ řekl Vladimír Michniewicz, který do konce letošního září Silverside řídil.

Navzdory splatnosti úvěru loni v lednu, vydržela Silverside fungovat až do letošního roku. Události začaly mít spád až letos v červnu. Tehdy na Silverside podala u slovenského soudu firma RYG Investments investora Pavola Krúpy. Někdejší šéf skupiny Arca je v současnosti se svými bývalými partnery kvůli penězům v ostrém konfliktu.

Výzva ke konkurzu

Krúpa se kvůli situaci kolem půjčovatele spotřebitelských úvěrů obrátil v červenci na šéfa Silverside Michniewicze. „S ohledem na fakta signalizující úpadek společnosti Silverside z důvodu platební neschopnosti a konsekvence s tím spojené, vás vyzývám, abyste jako předseda představenstva Silverside zvážili podání dlužnického návrhu na konkurz,“ napsal Krúpa v dopisu, jehož znění má redakce SZ Byznys k dispozici. V listu zároveň Krúpa uvedl, že úhrada závazků jen některým věřitelům v situaci platební neschopnosti může mít trestněprávní dohru.

Silverside ale Krúpovy pohledávky neuznává. Přesto vyhlášené insolvenční řízení zesplatněním dalších závazků urychlilo cestu firmy do platební neschopnosti, tvrdí bývalý předseda představenstva.

„Silverside i v průběhu konkurzního řízení vyvíjela enormní snahu na odvrácení své platební neschopnosti. Protože však Arca Investments, respektive Credit One nebyla ochotná přistoupit na prodloužení splatnosti pohledávky, znamenalo by pokračování v podnikatelské činnosti i s ohledem na další závazky jen prohlubování ztráty. Proto jsem se jako předseda představenstva rozhodl splnit svou zákonnou povinnost a podal jsem jménem Silverside insolvenční návrh,“ popsal někdejší šéf Silverside Michniewicz.

Arca Investments byla mateřskou firmou skupiny Arca Capital rozkročené hlavně mezi Česko a Slovensko. Holding tvořilo kolem 200 firem, často vzájemně finančně propletených. Případ se ještě před pádem Sberbank „honosil“ titulem největšího krachu posledních dekád.

Časová osa dění související se společností Silverside ze skupiny Arca Capital

3. ledna 2021

Arca Investments na sebe u Městského soudu v Praze podala insolvenční návrh.

13. ledna 2021

Splatnost dluhu Silverside vůči Arce Investments.

22. září 2021

Pohledávka fondu Nova Money Market vůči Arce Investments zajištěné pohledávkou Arcy vůči Silverside přešla na firmu Credit One byznysmena Petra Bujnocha.

1. června 2022

Společnost RYG Investments investora Pavola Krúpy podala u soudu v Bratislavě insolvenční návrh na Silverside.

Srpen 2022

Silverside na sebe podala insolvenční návrh.

27. září 2022

Vladimír Michniewicz byl odvolán z pozice předsedy představenstva Silverside.

30. září 2022

Okresní soud v Bratislavě vyhlásil na Silverside konkurz.

Reklama

Doporučované