Hlavní obsah

Stanjurovo tajené „třetí odvětví“. Vyšší daně by mohly platit i rafinerie

Foto: Unipetrol

Vláda hledá dodatečné zdroje do rozpočtu. Kdo bude další na ráně? Ilustrační foto

Reklama

Banky. Energetika. A možná i rafinerie. Vláda zvažuje zavedení daně z neočekávaných zisků ve třech sektorech. Tím, o kterém zatím není rozhodnuto, by mohly být rafinérské firmy, uvedly zdroje SZ Byznys.

Článek

Firmy v několika odvětvích si v posledních měsících přišly na mimořádné zisky a česká vláda kvůli tomu zvažuje zavedení daně  z neočekávaného zisku, které se v anglosaských zemích říká „windfall tax“.

Kromě bank a energetických firem by se mohla podle informací SZ Byznys týkat také rafinerií, které vládě leží v žaludku kvůli vysokým maržím.

Daň na rafinerie by se výrazně dotkla skupiny PKN Orlen, která vlastní rafinerie v Česku, v Litvě a ve svém domovském Polsku. I proto by to mohlo být výbušné, právě přes Polsko má totiž Česko v případě nouze čerpat plyn, uvedl zdroj SZ Byznys.

O možném zavedení daně z neočekávaného zisku musí vláda rozhodnout do 10. září, uvedl v pátek ministr financí Stanjura. „Ještě zvažujeme jedno odvětví. Vedle těch dvou, o kterých se ví,“ řekl Stanjura.

Příští týden bude vláda jednat o dani s Národní ekonomickou radou vlády. Výsledek debaty nechtěl předjímat.

„Ještě jsme se nerozhodli, včetně mě. Kdybych to považoval (zavedení daně) za něco, co není v pořádku, říkal bych to od počátku. Jsme schopni se shodnout na tom, že v některých odvětvích vznikají mimořádně vysoké zisky díky vnějším okolnostem. To je základní myšlenka takzvané windfall tax. Určitě to není sektorová daň,“ dodal.

Stanjura řekl, že z pěti vládních stran je nejsložitější debata, zda tento nástroj použít, v ODS. Výnos z daně by podle něj měl být určen na pokrytí mimořádných výdajů, které jen v příštím roce odhadl na 50 miliard Kč, například by pomohl s financováním úsporného tarifu na zvládnutí vysokých cen energií.

„Kdyby to výnos z windfall daně pokryl, splní to účel. Nechceme tím snižovat schodek rozpočtu. Stát nemá problém s cashflow, stát má problém s deficitem rozpočtu,“ podotkl. Daň se podle něj dotkne pouze malého počtu velkých firem.

Reklama

Doporučované