Hlavní obsah

Vlastníkům vyskočí zálohy. Společná kotelna je může poslat o 200 % výš

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lidé, kteří žijí v bytových domech, mohou pocítit navýšení cen energií hned dvakrát. Pokud nemají zafixováno, od příštího roku jim vzrostou zálohy za spotřebu vlastní i za tu ve společných prostorách. A to i násobně.

Článek

Od Nového roku si za energie připlatí domácnosti nejen v bytech, ale také za elektřinu ve společných prostorách domu. Už teď je jasné, že se zálohy řadě bytovým družstvům a společenstvím vlastníků jednotek (SVJ) zvednou, ať už odebírají pouze elektřinu, nebo dálkové teplo či plyn ve společné kotelně.

Náklady vzrostou i kvůli zálohám, které domácnosti platí správci domu. Podle Stavebního bytového družstva Praha se nárůsty mohou pohybovat okolo 15 až 25 procent. Záleží však na spotřebě a typu smlouvy.

Rozdíly u společných prostor se stále pohybují spíše ve stokorunách. V případě větších SVJ s kotelnami to mohou být i stovky tisíc.
Jan Matyásko, manažer pro korporátní klientelu poradenské společnosti Optimal Energy

„Je to poměrně komplikované, protože jsou velké rozdíly mezi různými SVJ. Spotřeba elektřiny ve společných prostorách bývá většinou velmi malá a navíc to bývají sazby C01d nebo C02d, kde je velká část nákladů zastoupena distribučními poplatky,“ vysvětluje manažer pro korporátní klientelu poradenské společnosti Optimal Energy Jan Matyásko.

Pokud tedy bytové družstvo či SVJ odebírají pouze elektřinu určenou ke svícení a například k pohonu výtahu, tak by nárůsty ve srovnání s letošním rokem neměly být příliš vysoké. „Rozdíly u společných prostor se stále pohybují spíše ve stokorunách,“ říká Matyásko.

Mezi SVJ, která používají energie pouze ve společných prostorách, a těmi, která v nich mají započítané i vytápění, může být několikanásobná propast. „V případě větších SVJ s kotelnami to mohou být i stovky tisíc,“ říká Matyásko.

Bytovým vlastníkům se podle něj mohou zvednout náklady na společné vytápění elektřinou i o 100 procent, u plynu dokonce o 200 procent.

„Samozřejmě ale záleží na tom, zda SVJ končí fixní smlouva, nebo zda již do cenových stropů budou přecházet z vyšších cen, které se na trhu vyskytují po pádu Bohemia Energy,“ upozorňuje Matyásko.

Po celý rok 2023 však budou odběratelé platit maximálně zastropované ceny elektřiny a plynu, tedy 6050 Kč a 3025 Kč za MWh, které platí také pro SVJ. Předpokládá se totiž, že jsou připojena na hladině nízkého napětí a jejich spotřeba plynu nepřesáhne 630 MWh za rok.

„Vše záleží na produktu, který mají. Pokud mají cenu zafixovanou a nižší, než je cena zastropovaná, tak samozřejmě budou platit cenu zafixovanou. Pokud by byla cena vyšší, tak budou platit cenu zastropovanou, a to na celý objem spotřeby,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Ceny však spadnou v případě, že je družstvo na spotovém produktu navázaném na denní trh s energiemi. „Pokud se například podíváme detailně, tak v srpnu se platilo na spotu 14 600 korun za kilowatthodinu s DPH, v září cca 11 600 a v listopadu cca 6700 korun, zatímco strop včetně DPH je nastaven na 6000 korun,“ popisuje Gazdík.

Pokud si je však zákazník vědom, že výše záloh může být nedostatečná, pak jejich navýšení je správný a logický krok.
Roman Gazdík, mluvčí společnosti ČEZ

Pokud měla SVJ ceník na dobu neurčitou, tak se jim cena zvýší na cenu zastropovanou. Obchodníci s energiemi ale mají povinnost všem vystavit zálohy na období roku 2023 v takové výši, aby zohledňovala státem stanovené maximální ceny elektřiny a plynu.

Samotná družstva si zálohy nemusejí navyšovat, protože to dodavatelé udělají v novém rozpisu za ně. Systém mají nastavený tak, aby zálohy pokryly předpokládanou spotřebu ve společných prostorách.

„Navyšování záloh nad tento rozpis je zbytečné. Nemá smysl, aby se na zákaznickém účtu hromadily případné přeplatky,“ popisuje mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Algoritmy dodavatelů pracují tak, aby případné přeplatky či nedoplatky byly minimální. „Pokud si je však zákazník vědom, že výše záloh může být nedostatečná, pak jejich navýšení je správný a logický krok,“ dodává Gazdík. Pak by se družstva vyhnula nepříjemným nedoplatkům.

Na rozdíl od firem se podle Matyáska SVJ a bytová družstva nemusejí potýkat s problémy při hledání nového dodavatele. Ti je totiž zatím neodmítají.

Reklama

Doporučované