Hlavní obsah

Tady by chtěl pracovat každý. Vyšel žebříček top zaměstnavatelů

Foto: Shutterstock.com/Jacob Lund

Ve studii TOP Zaměstnavatelé je absolutním vítězem opakovaně Skupina ČEZ. Zúčastnilo se 11 856 studentů VŠ, příštích zaměstnanců.

Reklama

ČEZ je opět absolutním vítězem studie TOP Zaměstnavatelé, kterou pořádá Asociace studentů a absolventů. Kandidáty nominují sami studenti, budoucí zaměstnanci. Víc než mzda jsou pro ně zásadní volná pracovní doba a kolektiv.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Studie, kterou má SZ Byznys jako první k dispozici, poskytuje opakovaně jedinečné údaje českému vysokoškolskému prostředí – kdo jsou nejlepší zaměstnavatelé a kde by se budoucí absolventi měli ucházet o práci.

Zároveň naznačuje firmám, jak se stát preferovaným zaměstnavatelem a co zlepšit.

„Zajímavý je větší důraz na work life balance, tedy správné rozdělení mezi prací a volným časem. Ukazuje se, že na trhu práce, který je dnes přehřátý, kdy nejsou lidé a spousta lidí z různých oborů odešla jinam, si kandidáti mohou vybírat, kam nastoupí. Dřív bylo na některé pozice ve firmách 30, 50 kandidátů, dnes jich je třeba pět,“ říká Jakub Hořický, ředitel studie TOP Zaměstnavatelé, které se účastnilo bezmála 12 tisíc vysokoškolských studentů.

„Už začíná být rozhodující nástupní mzda, to znamená, studenti si chtějí dobré podmínky rovnou vyjednat ještě před nástupem a nečekat, že se pak vypracují. Naprosto zásadní je ale pro ně flexibilní pracovní doba, pracovat kdykoliv a odkudkoliv, aby byli případně práci schopni zkombinovat s dalším studiem, a roste i důraz na kolektiv,“ dodává Jakub Hořický.

Mladí lidé podle něj už nechtějí pracovat v týmech na „podřadnějších“ pozicích například jako řekněme rešeršisté, ale rovnou pomáhat lidem na seniorních pozicích a vykonávat rovnou „dospělejší“ práci.

Pracujete pro jednu z nejžádanějších firem?

Vítězem napříč obory je pro české vysokoškoláky Skupina ČEZ. Chtějí pro ni pracovat i nejlepší studenti technických fakult.

„Jako mezinárodní skupina s centrálou v Česku nabízíme unikátní možnost ovlivňovat aktuálně probíhající proměny energetiky směrem k čistší budoucnosti. A navíc již více než 12 let intenzivně budujeme síť partnerských středních a vysokých škol a v rámci řady programů ukazujeme studentům a studentkám, jak velké množství atraktivních pracovních příležitostí energetika nabízí,“ okomentoval výsledky Josef Lejček, personální ředitel ve Skupině ČEZ.

Studenti právnických fakult by nejradši pracovali pro advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák, těch ekonomických pro Generali Českou pojišťovnu a lékařských a farmaceutických pro Fakultní nemocnici v Motole. Skokanem roku se stala poradenská společnost BDO.

„Prvenství v kategorii Pojištění jsme obhájili už poosmé v řadě a každým rokem pro nás tento závazek roste. Studentům nabízíme už během studia množství odborných stáží a praxí, při kterých spolupracují s těmi největšími odborníky, které v Česku máme. Pojišťovnictví je velmi specifický obor a pro studenty může být kontakt s odborníky právě to, co vyhrává,“ okomentovala výsledky Katarína Bobotová, ředitelka HR a strategie v Generali České pojišťovně.

„Firmy díky datům, které s nimi sdílíme, přesně vědí, co chce budoucí generace. Je to jakýsi průvodce, který nabízí širší pohled trhu. Dobře je to vidět na stálici žebříčku, skupině ČEZ, která rozšířila spolupráci se studenty až ke stovce fakult,“ dodává Jakub Hořický.

Necelých 12 tisíc studentů z rozdílných fakult napříč Českem tak zvolilo v jednotlivých kategoriích jako nejlepší volbu pro nástup do zaměstnání například Škodu Auto jako jasnou volbu v automobilovém průmyslu. Pokud do banky, tak podle nastupující generace do České spořitelny. Ve veřejné správě vítězí Armáda České republiky, v logistice Zásilkovna. Mezi IT firmami je na špičce Seznam.cz (vydavatel Seznam Zpráv).

„Je vidět, že čeští lokální IT hráči mají na trhu velkou sílu, potvrzují to Seznam i Avast. Je obdivuhodné, že se tyto firmy drží dlouhodobě. Seznam je mezitím už nejen IT firma, ale velký mediální dům, což je zajímavá kombinace pro širokou studentskou veřejnost,“ doplňuje k výsledkům ankety její ředitel Hořický.

„Opakované první místo v kategorii Informační technologie nás ohromně těší. Mohlo by se zdát, že tento úspěch je u firmy naší velikosti a našeho významu samozřejmý, ale fakt, že jsme pro vysokoškolské studenty atraktivní pracovní volbou, je důsledkem našich dlouhodobých a důsledných aktivit zaměřených právě na studenty,“ komentuje úspěch Helena Kuklíková, personální ředitelka Seznam.cz. „V Seznamu pracujeme se špičkovými technologiemi a dokážeme konkurovat velkým globálním hráčům,“ dodává.

V následujících tabulkách můžete listovat a ověřit si, zda pracujete v nejžádanějších firmách na trhu:

Metodika studie TOP Zaměstnavatelé

Studenti vyplňují odpovědi na otázky studie v on-line dotazníku připraveném výzkumnou agenturou GFK. Při přípravě byly využity zkušenosti sociologů a know-how z předchozích 11 ročníků.

Pořadí společností jednotlivých kategorií je stanoveno dle výsledků dotazníků. Každý rok probíhá revize otázek v průzkumu, reflektuje trendy v oblasti zaměstnávání studentů a absolventů vysokých škol.

Sběr dat: od 5. října do 16. prosince 2022, 11 712 respondentů

Místo sběru dat: vysoké školy a fakulty, Česká republika

Metoda sběru dat: on-line panel

Vyhodnocení dat: leden/únor 2023

Pozn.: Seznam.cz je vydavatelem Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované