Hlavní obsah

Threads v Česku: Lajky už sbírá Babiš, O2 i Škoda Auto

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Sociální síť Meta Threads, kterou Mark Zuckerberg spustil v červenci, je nyní bez omezení dostupná i pro obyvatele Evropské unie. První příspěvky už přidali politici a české firmy.

Článek

Společnost Meta, pod kterou spadají sociální sítě Facebook a Instagram nebo komunikační platforma Whatsapp, spustila na začátku července tohoto roku konkurenci bývalému Twitteru, nyní X, Elona Muska.

Dostala název Threads, tedy Vlákna, a hned po startu se na ni v USA zaregistrovalo asi třicet milionů uživatelů. Evropa však stála stranou – až do teď.

Po pěti měsících majitel Mety Mark Zuckerberg oznámil, že se Vlákna rozšíří i do Evropy, kde se jim doposud stavěly do cesty nejasnosti spojené s unijními regulacemi internetových služeb. Stalo se tak ve čtvrtek přesně v poledne.

„Dnes otvíráme Threads v dalších evropských zemích. Vítejte,“ napsal v příspěvku Zuckerberg.

Oficiální spuštění následuje po zprávě deníku Wall Street Journal z minulého měsíce, podle níž společnost Meta plánovala spustit Threads v EU v prosinci. Minulý týden firma na své domovské stránce umístila časovač, který odpočítával spuštění aplikace v Evropě.

Aplikace umožňuje uživatelům křížové publikování se sociální sítí Instagram, sdílení odkazů, fotografií a videí o délce až pět minut. Uživatelé si také mohou svůj profil v aplikaci Threads přizpůsobit. Objevily se však zprávy o problémech s nahráváním obrázků.

Od napojení na Instagram si Meta slibuje strmou křivku růstu počtu uživatelů. Zuckerberg v říjnu uvedl, že síť Threads alespoň jednou měsíčně využívá téměř 100 milionů uživatelů. Dodal, že podle jeho názoru by se počet uživatelů do několika let mohl vyšplhat až na jednu miliardu.

„Rozšíření do Evropy je důležitým testem dlouhodobé životnosti sítě Threads,“ uvedla nedávno nezávislá analytička technologického sektoru Debra Aho Williamsonová. V příštím roce by podle ní mohla síť díky spuštění provozu v EU získat zhruba 40 milionů nových uživatelů.

Webové stránky threads.net nabízejí režim „Používání bez profilu“, který uživatelům umožňuje přístup na stránky bez přihlášení přes Instagram. Uživatelé si sice mohou v tomto režimu prohlížet příspěvky, ale nemohou komunikovat s autory formou odpovědí, lajkování nebo přeposílání.

Twitter, dnešní X, hrozil Metě kvůli podobnosti s jejich rozhraním žalobou. „Společnost Meta pověřila zaměstnance, aby během několika měsíců vyvinuli aplikaci ‚Threads‘. Ta je kopií našeho produktu,“ stálo v dopise společnosti X Corp. Zuckerberg na obvinění reagoval příspěvkem, což neučinil 11 let, a v něm nepřímo navrhoval myšlenku kopírování Twitteru.

Pro Metu to není první pokus o sociální síť, kromě Facebooku zkusila rozjet třeba Lasso, na kterém si měli uživatelé sdílet krátká videa. V roce 2020 se ukázalo, že TikTok se přetlačit nepodaří.

Češi sbírají první lajky

První příspěvky už přidali neúspěšní kandidáti na prezidenta Danuše Nerudová i Andrej Babiš (ANO). Jejich pozdrav fanouškům sesbíral během hodin několik set „lajků“, zatímco reakcí na facebooku mají na své zprávy násobně více.

A pozadu nezůstal ani byznys. Správci sociálních sítí Škody Auto přidali příspěvek „Byla by Škoda nepřidat se!“ na oficiálním profilu automobilky, tuzemské zastoupení O2 využilo příležitosti a popíchlo konkurenci: „Z velký trojky jsme tu zase první! Snad jim to nebude trvat rok jako na TikToku.“

Reklama

Doporučované