Hlavní obsah

Trh zamrzl. Šéf nemovitostního fondu vysvětluje, proč je to i dobré znamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Do portfolia fondu Reico patří i výšková budova City Tower v Praze na Pankráci.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Realitní fond České spořitelny Reico se připravuje na vstup do zcela nového segmentu v podobě nájemního bydlení. Zároveň se fond dívá na investiční příležitosti v Německu, tedy na trhu, kde fond dosud nepůsobil.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Navzdory horší situaci na trhu plánuje realitní fond Reico ze skupiny České spořitelny rozšíření svého byznysu. A to z hlediska expanze do nových segmentů i pokrytí zahraničních trhů.

„Vidíme na trhu příležitosti, které tady v minulých letech nebyly. Máme v hledáčku dva směry. Prvním je, že bychom si chtěli vyzkoušet nájemní bydlení. Věříme, že koupit v tuto dobu kompletní developerský projekt může do budoucna přinést zajímavé zhodnocení,“ řekl v Agendě SZ Byznys Dušan Sýkora, generální ředitel Reico investiční společnosti České spořitelny.

Investice do nájemního bydlení bude mít podobu nákupu developerského projektu dodaného investorovi na klíč. V ideální podobě to bude projekt o 200 až 250 bytech umístěných v Praze.

Reico se tak plánuje vydat podobným směrem jako jiné fondy. Investice do činžovních bytů letos oznámil například jeden z realitních fondů Komerční banky spravovaný společností Amundi. Do nájemních rezidencí investuje rovněž fond spravovaný investiční společností Mint.

Expanzi do nájemního bydlení plánuje Reico v době, kdy se obchody na trhu podnikatelských nemovitostí typu kancelářských nebo obchodních center téměř zastavily.

Čekání na nižší sazby

„V současné době se nepotkává nabídka s poptávkou. Na trhu je určitě celá řada kupců, kteří by chtěli koupit, ale mají odlišné představy od těch, kteří by chtěli prodat,“ sdělil Sýkora.

Malý počet transakcí na trhu je však podle Sýkory vlastně dobrou zprávou svědčící o tom, že majitelé nemusejí prodávat reality pod tlakem dluhů. Obrat k větší aktivitě na trhu lze však podle šéfa fondu očekávat až se snižováním úrokových sazeb ze strany České národní banky.

Foto: Daniel Novák

Dušan Sýkora, generální ředitel Reico investiční společnosti České spořitelny.

Reico z České spořitelny plánuje kromě expanze do nového segmentu rozšířit také zahraniční záběr. Kromě Česka dosud působí na Slovensku a v Polsku.

„Chtěli bychom vykročit i do Německa. Doufáme, že tam brzy začneme konkrétní jednání o konkrétních nemovitostech. Ceny komerčních nemovitostí v Německu klesly asi o něco více než v České republice, takže věříme, že je tam otevřeno okno příležitosti dobře nakoupit a mít slušný výnos i do budoucích let,“ uvedl šéf fondu Reico Sýkora.

Na německém trhu má fond zálusk na nákupní parky nebo na logistické haly. Tedy na reality, kterým se i v současném ochlazení daří lépe než jiným částem trhu.

„Asi nejlépe současným obdobím procházejí logistické nemovitosti. Obsazenost logistických center po celé republice je téměř stoprocentní,“ poznamenal ředitel Reico. Fond již do hal investoval na Slovensku a v Polsku.

Bankovní konkurence

Mezi nejznámější fondy investující do průmyslových nemovitostí patří ten z holdingu Accolade. Na investice do hal se zaměřuje rovněž fond ze skupiny Arete. Na rozdíl od Reico jsou to však fondy určené pro movitější investory.

Fond Reico se letos potýkal s odchodem investorů. Jinými slovy, do fondu méně peněz přitékalo, než z něj investoři vybírali. Slabší příliv peněz než v minulých letech však vykazují i další fondy.

„Je to daň za minulé úspěchy. V minulých letech, kdy úrokové sazby všech bankovních produktů byly na nule, tak náš fond byl jedinou konzervativní investicí pro drobné investory. Tehdy jsme měli velký nárůst množství podílníků i objemu peněz. Ale s tím, jak fondu konkurují bankovní produkty typu termínovaných vkladů nebo spořicích účtů, tak klienti od nás část prostředků vybírají a dávají je do jiných konzervativních bankovních produktů,“ řekl Sýkora z Reico.

Tempo odlivu kapitálu již ale podle Sýkory zpomaluje. Nejpozději v první polovině příštího roku pak očekává, že objem vkládaných prostředků ze strany klientů opět poroste.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Reklama

Související témata:
REICO investiční společnost České spořitelny (REICO IS ČS)

Doporučované