Hlavní obsah

Vláda vyhlásí tendr na nový blok Dukovan. Zákaz má Čína a Rusko

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany, ilustrační foto.

Reklama

Soutěž o výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany začne už příští týden. Nezapojí se čínské ani ruské firmy, informoval premiér.

Článek

Vláda dá v příštím týdnu prostřednictvím ministerstva průmyslu pokyn k zahájení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Konečného výběru se nebudou moci zúčastnit čínské a ruské firmy. Premiér Petr Fiala (ODS) to v neděli řekl České televizi. Již dříve předseda vlády uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024.

Bezpečnostní charakteristiky a záruky výběrového řízení na dodavatele stavby nového bloku projednala koncem února Bezpečnostní rada státu. S tím, aby ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podnikl kroky potřebné k vyhlášení tendru, vláda souhlasila 2. března.

Síkela tehdy uvedl, že současné bloky elektrárny Dukovany je třeba odpojit nejpozději v roce 2045. Současně s vypsáním tendru Česko podle Síkely zahájí proces notifikace veřejné podpory projektu u Evropské komise. Schválení by mělo trvat zhruba dva a půl roku.

Prezident Miloš Zeman loni v září podepsal takzvaný nízkouhlíkový zákon. Ten mimo jiné prostřednictvím bezpečnostních záruk počítá s tím, že pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína, které byly mezi zájemci o přihlášení se do tendru, mezi tyto státy nepatří.

Mezi uchazeče na stavbu nového bloku v Dukovanech tak patří francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse.

Předseda vlády už dříve uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024. S vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029. Zkušební provoz je podle něj nutné spustit v roce 2036.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawatt (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech.

Reklama

Doporučované