Hlavní obsah

Z recese do nové recese. Průmyslníci potvrzují obavy bankéřů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Firmy v Česku začaly opatrně propouštět. Zatím jde ze statistického pohledu o velmi mírná čísla, ale trend se zjevně zlomil. Pro českou ekonomiku to je další nepříznivá zpráva.

Článek

Pravděpodobnost, že ekonomika znovu zpomalí, se stává jistotou. Důkazem jsou údaje z průmyslových podniků, které opět, byť opatrně, začaly propouštět.

Obavy ekonomů ilustruje prognóza České národní banky. „Vypuknutí války na Ukrajině sníží očekávaný ekonomický růst v letošním roce zhruba na polovinu,“ předpověděli její experti poslední den v březnu. Namísto očekávaného tříprocentního růstu tedy růst dosáhne bezvýznamného 1,5 procenta HDP. Rizikem je podle ČNB „horší budoucí ekonomický vývoj s dopady do trhu práce“.

Obavy se potvrzují ve výsledcích únorového šetření Českého statistického úřadu o zaměstnanosti v průmyslu, která poklesla proti loňsku o 0,3 procenta. „V lehkém meziročním poklesu zaměstnanců v průmyslu se odráží, že v některých odvětvích jako automotive je podle průzkumů problém najít stávajícím zaměstnancům práci,“ komentoval nečekanou změnu Jan Bureš z Patria Finance. Zároveň upozornil, že v únoru ještě neměla na chování podniků vliv válka na Ukrajině.

Samotné číslo tolik nevadí, podstatná je změna trendu, kterou výpadek ilustruje.

Propouštěním nebo nabíráním zaměstnanců reagují podniky na celkové poměry v tuzemském i zahraničním byznysu a jejich reakce se zároveň stává sebenaplňujícím proroctvím. To se osvědčilo v minulých krizích, kdy změny ve stavech průmyslových dělníků ukazovaly jako první, co se děje s celou ekonomikou nebo co ji čeká.

K výpadku zaměstnanců došlo také v pandemické krizi, i když vláda zachraňovala pracovní místa programem Antivirus. Čísla o zaměstnanosti v průmyslu se propadala během recese v prvním pololetí roku 2020, ve třetím čtvrtletí se však rychlost propouštění zastavila a stavy se od té doby začaly pomalu naplňovat. K návratu ekonomiky na úroveň před příchodem koronaviru i stabilizaci pracovních poměrů ve firmách došlo koncem minulého roku a letos se už čekal začátek nového růstu.

Teď data z průmyslu předpovídají, že se růst zdrží a že místo něj může dojít k druhé recesi. Podle obvyklé definice přitom recese nastává, když ekonomika zpomalí dvě čtvrtletí po sobě.

Pokud se předpověď potvrdí, bude mít současná krize stejně jako finanční krize v období let 2008–2013 průběh podle písmene W, tedy s opakovaným nárazem na dno.

Reklama

Doporučované