Hlavní obsah

Zásilkovna mění majitele. Završil se tím miliardový obchod roku

Foto: Packeta, Seznam Zprávy

Zakladatelkou Packety je Simona Kijonková s manželem Jaromírem.

Reklama

Jeden z nejsledovanějších obchodů letošního roku je završen. Skupina Packeta, která vlastní Zásilkovnu, má nového majitele.

Článek

V květnu akcionáři Packety oznámili, že je firma na prodej, a rozjel se kolotoč. Následovaly měsíce vyjednávání, zapojili se ti největší hráči, do médií řízeně unikaly účelové informace a obchod se táhl v několika kolech.

Teď je rozhodnuto – Packetu ovládne konsorcium firem tvořené nadnárodním investorem CVC, skupinou Emma Capital Jiřího Šmejce a investiční společností R2G založenou miliardářem Oldřichem Šlemrem.

Byznysmen Jiří Šmejc a jeho Emma Capital jsou již v byznysu kolem internetového obchodování jako doma. Vlastní například logisticko-technologickou společnost Mailstep.

Cena za skupinu Packeta nebyla zveřejněna, podle odborníků na fúze a akvizice by však mohlo jít o vyšší jednotky miliard.

Šest miliard tržeb

Zásilkovna, která je nejatraktivnějším „zbožím“ v portfoliu Packety, poskytuje logistické služby. Za 10 let vyrostla v klíčového hráče s více než 15 tisíci výdejními místy ve čtyřech zemích Evropy a 140 tisíci partnerskými místy. Ve výroční zprávě z léta letošního roku Packeta uvedla, že jí loni vyrostl obrat o čtvrtinu na šest miliard korun, ale naopak zisk před zdaněním klesl o 40 procent na 172 milionů korun. Letos Packeta cílila na tržby 7,5 miliardy korun.

Zájem o Packetu mělo velké množství firem – desítky z celé Evropy. V britských médiích se objevila i informace, že vlastník britské pošty Royal Mail, společnost International Distributions Services, chce za českou firmu nabídnout až 500 milionů eur, v přepočtu asi 12,3 miliardy korun. Lidé blízcí jednání však tuto informaci označili za záměrně nadsazenou.

Velká esa českého byznysu

Mezi zájemci nechyběli ani společnost PPF, Daniel Křetínský či globální investiční skupina Advent Inertnational. Do finále se pak údajně dostala i přepravní společnost GLS. Ta stejně jako Royal Mail patří pod společnost IDS.

Jako poradci prodejce působili společnosti Redbaenk a Jiří Hak. Každý z nich pro jinou stranu. Svého poradce měli zakladatelé firmy Simona Kijonková a Jaromír Kijonka, kteří podle dřívějších informací vlastnili ve firmě 48,6 procenta akcií. Svého poradce měli i investoři – největším z nich je společnost Notino miliardáře Michala Zámce.

První kolo proběhlo v létě, finální nabídky vybraných finalistů pak dostali majitelé na stůl minulý týden.

Doplnili jsme složení vítězného konsorcia.

Reklama

Doporučované