Hlavní obsah

Velký třesk v e-commerce, Packeta se Zásilkovnou hledají nové majitele

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jedno z logistických dep skupiny Packeta a její Zásilkovny.

Reklama

Skupina Packeta a její Zásilkovna, která je výrazným hráčem v ekosystému e-commerce, se chystají ke změně vlastníků. Simona Kijonková a další akcionáři se rozhodli nabídnout skupinu investorům.

Článek

Byznysmenka Simona Kijonková se s jejími obchodními partnery rozhodla uskutečnit zásadní krok a nabídnout logistickou skupinu Packeta včetně tuzemské Zásilkovny k prodeji. Plán na velkou transakci přichází v době, kdy trh internetového nakupování, na němž je Zásilkovna závislá, zažívá horší časy.

„Můžeme potvrdit, že v současné době probíhají přípravy k oslovení vybraných investorů. Detaily zatím nebudeme více komentovat a ani výsledky nelze v této chvíli jakkoliv předjímat,“ uvedla Kijonková v tiskové zprávě poté, co o zamýšlené transakci informovaly Hospodářské noviny.

Největším akcionářem Packety jsou Simona a Jaromír Kijonkovi. Menšinový podíl ve skupině drží také velký e-shop s parfémy Notino a další investoři.

Skupina Packeta vyrostla okolo české Zásilkovny. Ta patřila v české e-commerce mezi průkopníky v rozvoji výdejních míst, kde si lidé mohou vyzvedávat balíčky z e-shopů. V posledních letech k tomu přidala ještě budování výdejních boxů, a to i v menších sídlech. V jeden čas dokonce Packeta uvažovala o tom, že by se přihlásila do soutěže o státní poštovní licenci a postavila se tak přímo České poště. Nakonec však do tohoto souboje nešla.

V případě výdejních boxů navíc Zásilkovně rychle vyrostla konkurence z řad dalších hráčů na logistickém trhu. Ať už to jsou velké e-shopy jako Alza nebo boxy přepravních firem typu DPD nebo PPL. Síť výdejních boxů provozuje i Česká pošta.

Packeta dávno přerostla hranice Česka, působí v celé střední a východní Evropě.

Do letoška firma zvládala financovat byznys z vlastních interních zdrojů. V dubnu však poprvé oznámila, že si vypomůže také s kapitálem od bank. Konsorcium tří peněžních ústavů půjčilo skupině zhruba jednu miliardu korun.

Za minulý rok Packeta v součtu utržila 6,1 miliardy korun. Meziročně to byl nárůst o 21 procent. Hospodářský výsledek firma zatím nezveřejnila.

Reklama

Doporučované