Hlavní obsah

HHC končí a majitelé se zbavují zásob. Obchodům vadí, že nemají informace

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zákon omezující látku HHC vchází v platnost a majitelé cannabis shopů musí své zásoby zlikvidovat ve spalovnách na své náklady. A to i přes to, že se snažili zboží prodat za zvýhodněnou cenu, nebo i rozdat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládní nařízení, které řadí kanabinoidy HHC a další dvě podobné psychoaktivní látky HHC-O a THCP mezi zakázané návykové látky, vyšlo v úterý ve Sbírce zákonů. Pozastavení prodeje bude podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka trvat do začátku ledna 2025, kdy by měla vyjít novela, která by jejich prodej znovu povolila, ale to už v omezené míře a plnoletým zákazníkům .

Důvodem k zákroku byly případy, kdy v nemocnici skončily děti, které snědly cukrovinky s obsahem HHC.

Míst, kde šlo látku zakoupit, bylo v Česku stovky. Kromě desítek kamenných obchodů se HHC prodávalo i ve večerkách v centru měst, nebo dokonce v prodejních automatech.

Kam s neprodaným zbožím?

I přestože je zákaz dočasný, musí majitelé obchodů, a tedy i zásob, řešit, „kam s ním“.

„Můj obchod na tržbách z HHC nikdy úplně závislý nebyl. Celkově to odhaduji na 30 % z tržeb na e-shopu. Navíc jsem v nedávné době dělal kompletní výprodej HHC a než začne zákaz platit, tak ze skladu vyprodám všechny přebývající produkty,“ řekl majitel firmy Dr Skunk Viktor Dufka, který si tak s likvidací látky HHC nemusí dělat těžkou hlavu. Ale ti obchodníci, kteří své zásoby nedoprodají, se musí do středy všech zásob zbavit.

Samozřejmě se nabízí otázka, kde a jak se budou produkty HHC likvidovat. Například elektrické vaporizéry už výrobce zpátky nepřijme. Provozovatelé mají pouze pár možností, jak s nimi naložit, aby jim nehrozilo vězení za přechovávání zakázané látky.

„Mám na starosti 28 malých trafik, kde HHC produkty prodáváme. Nikdo mi prozatím nebyl schopný říct, kde máme elektronická zařízení likvidovat. Obrátila jsem se na Ministerstvo zdravotnictví i na krajskou hygienickou stanici, kde mi s problémem nikdo nepomohl. Nakonec jsem se obrátila na výrobce produktů, který díky našim dobrým vztahům všechny přípravky zlikvidoval v Německu. Mohlo jít zhruba o produkty v hodnotě 400 000 tisíc,“ říká majitelka řetězce trafik Martina Formanová, podle které by měla vláda jako jeden z prvních bodů řešit, jak s výrobky naložit.

Zákaz se ale týká všech výrobků obsahující zmíněné látky, tedy nejen vaporizérů, ale i sušenek nebo gumových HHC bonbonů, které celou „kauzu“ odstartovaly.

Právě na neexistenci jasných rad, co s výrobky dělat, si stěžuje více prodejců. „Vláda s prodejci likvidaci nijak nekomunikovala. Nevěděli jsme, jestli se produkty dají jednoduše vyhodit, nebo odvézt na policii. Informaci o tom, že se produkty s obsahem HHC likvidují ve spalovnách, jsem se dozvěděl až ve zprávách,“ říká provozovatel prodejny The Roll Filip Vorba.

Situace přiměla majitele obchodů, kde se HHC prodávalo, podat na stát žalobu. „Nelíbí se nám, že jsme nebyli dostatečně včas informováni. Na policii jsme museli odevzdat zboží za 400 tisíc korun a v rámci akce, kdy jsme HHC na Václavském náměstí rozdávali, byla cena produktů kolem 300 000. Společně s asociací prodejců psychomodulačních látek podáváme na vládu žalobu,“ říká majitel prodejny Gorilla shop Marek Jasný, jak budou dále postupovat.

Reklama

Doporučované