Hlavní obsah

Inflace v září dále zpomalila. Dostala se pod sedm procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Inflace v prvním podzimním měsíci pokračovala v poklesu. V meziročním srovnání tempo růstu spotřebitelských cen tak zvolnilo na 6,9 procenta ze srpnových 8,5 procenta. Ceny poklesly i v meziměsíčním srovnání.

Článek

Tempo růstu spotřebitelských cen v září dále zvolňovalo. Meziroční inflace zpomalila růst na 6,9 procenta ze srpnových 8,5 procenta. Letní prognóza České národní banky (ČNB) přitom počítala s hodnotou 7,2 procenta. Inflace zpomaluje už osmý měsíc v řadě a její zářijová hodnota je nejnižší od prosince 2021. Aktuální údaje v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na meziroční růst cenové hladiny měly v září nadále největší vliv náklady na bydlení. Nájemné stouplo téměř o osm procent, vodné o 16,3 procenta, stočné o více než čtvrtinu a ceny tepla a teplé vody o 36,2 procenta.

Na rozdíl od předchozího měsíce přineslo září i meziměsíční pokles cen. Oproti srpnu tuzemské ceny klesly o 0,7 procenta. Zlevnily potraviny, ceny naopak stouply u pohonných hmot. U těch je hlavním důvodem zdražení ropy na světových trzích a slabší kurz koruny k americkému dolaru, za který Česko tuto surovinu nakupuje.

Už příští měsíc by ale meziroční inflace mohla znovu zrychlovat a dostat se nad devítiprocentní hranici, jak očekávají někteří analytici. Bude se totiž srovnávat s obdobím, kdy začal působit loňský úsporný tarif na energie, který ČSÚ do inflačních statistik započítal jako pokles cen. Srovnávací základna tak kvůli tomu bude nižší.

V dalších měsících by se pak měla inflace vrátit k poklesu propadem hned v úvodu příštího roku. S tímto scénářem počítá i centrální banka, podle níž se inflace dostane do blízkosti jejího dvouprocentního cíle. Odlišně to ale vidí řada tuzemských firem, podle nich se inflace ke kýženému cíli ČNB jen tak nevrátí.

„V září spotřebitelské ceny již poosmé zmírnily svůj meziroční růst a dostaly se pod hranici sedmi procent. Byla to nejnižší hodnota od prosince 2021,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Pokles inflace je podle hlavního ekonoma banky Creditas Petra Dufka pozitivní zprávou a bude mít vliv na rozhodování ČNB o úrokových sazbách. „Bankovní rada proto bude v pokušení snížit úrokové sazby ještě v letošním roce. Na druhou stranu sice ceny rostou nejpomalejším meziročním tempem za posledních 21 měsíců, avšak jen za tuto dobu se nicméně zvýšily o 19 procent,“ upozornil.

Na inflační údaje ihned zareagovala česká koruna, která vůči euru oslabila zhruba o desetník na úroveň 24,56 Kč/EUR. Trhy si totiž úterní údaje vyložily tak, že ČNB by mohla snížit sazby ještě do konce letošního roku. Česká měna se tak kvůli nižšímu úročení stane pro investory méně atraktivní, což může vést k jejímu poklesu.

„Pro ČNB se jedná o silný argument pro zahájení procesu snižování úrokových sazeb. I nadále tedy předpokládáme, že k prvnímu uvolnění měnové politiky centrální banka sáhne již na svém listopadovém zasedání,“ dodává hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Také podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera dávají úterní data centrálním bankéřům další argument ke snížení sazeb ještě letos. „Zápis z posledního měnového jednání ČNB se nesl obecně v duchu vyšších sazeb po delší dobu, nicméně první snížení sazeb ještě v letošním roce má v bankovní radě dle zápisu relativně podporu a dnešní inflační čísla tento názor spíše utvrdí,“ tvrdí Seidler.

Lze podle něj očekávat, že centrální banka přistoupí k mírnému snížení sazeb o čtvrt až půl procentního bodu již v letošním roce, a to navzdory tomu, že říjnová meziroční inflace se opět zvýší vlivem statistického efektu z loňského roku.

Reklama

Doporučované