Hlavní obsah

Drahotě na stopě. Co vyhnalo cenu papriky do nebes

Foto: Pixabay.com

ilustrační foto

Reklama

Ceny zeleniny jsou poslední dobou tématem, které hýbe jak Českem, tak celou Evropou. Největší emoce pak vzbuzuje paprika, která se během posledních dní stala nejen předmětem internetových vtipů, ale také politických potyček.

Článek

Za červenou papriku zaplatí Češi v obchodě aktuálně okolo 140 korun za kilogram. Tak vysoká cena vyvolává pobouření napříč společností, a to i přesto, že v našich končinách paprika v zimě neroste. Rozčilovat se mohou ale i lidé v jiných zemích, kde také ceny stoupají, například v Německu či Velké Británii. Proč tedy ceny papriky aktuálně trhají rekordy a kdy lze očekávat, že si uvaříme lečo, aniž by nás toto tradiční jídlo zruinovalo?

Není sezóna a Česko není soběstačné

Prvním důvodem stoupajících cen je fakt, že Česká republika není v produkci zeleniny soběstačná. Český statistický úřad uvádí, že v roce 2021 byla ČR soběstačná pouze z 32,8 %. Podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie je tedy ČR v zimě zcela závislá na dovozu, kvůli čemuž ale cenu zároveň zvyšuje drahá doprava.

Papriky se navíc pěstují primárně ve sklenících, a je tedy přirozené, že v zimě je pěstování dražší. „Obecně každoročně u zeleniny ze skleníkových provozů v zimě rostou náklady na produkci (energie – topení, svícení), některé provozy snižují náklady útlumem porostu (úspora energie – méně se přisvětluje, chladnější skleníky), obměňují se také porosty ve fóliovnících jižní Evropy, v důsledku toho je právě třeba paprik na trhu méně a dováží se k nám za vyšší cenu,“ říká Přibylová. Obměnou porostu se míní praxe, kdy se stejně jako jiná zelenina musí i paprika po několika letech vytrhat a zasadit nová. Navíc od výsevu do botanické zralosti to paprice trvá 110 až 120 dnů.

Podle Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity je v této sezóně, tedy v zimě, růst cen papriky naprosto běžný a můžeme ho sledovat každý rok.

Ceny paprik ovlivnil také současný nárůst cen energií. V důsledku toho některé skleníky pozastavovaly nebo utlumovaly svou produkci na zimu mnohem více než v jiných letech. „Došlo k odstavení velké plochy skleníků po celé Evropě, především v Holandsku,“ komentuje situaci Renata Maierl z řetězce Kaufland.

„Při současných cenách energií je pěstování zeleniny ve sklenících u nás takřka nemožné, cena zeleniny by byla tak vysoká, že by ji nikdo už nekoupil. V tuto chvíli je zelenina hůře dostupná v celé Evropě,“ sdělila pak redakci Seznam Zpráv tisková mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Ceny ovlivňuje také nepřízeň počasí či hysterie

Aktuálně může mít vliv na ceny této zeleniny i nepříznivý vývoj počasí v jižní Evropě nebo severní Africe. Právě na jihu starého kontinentu je posledních několik týdnů chladno, prší a v některých oblastech jsou i kroupy. Předminulý týden byla zase kvůli velkým vlnám na moři na několik dní zastavena doprava mezi Marokem a Evropou. Všechny tyto problémy se pak na sebe nabalují a ženou cenu papriky vzhůru.

Podle Tomáše Maiera z ČZU je také možné, že nyní cena roste i díky hysterii na trhu podpořené aktuálně poslancem za ANO Karlem Havlíčkem. Ten současné vládě vyčítá drahé lečo – typicky letní recept – a jeho tweet, kde srovnává cenu leča za vlády Andreje Babiše a Petra Fialy, zaplnil sociální sítě.

Kdy tedy očekávat pokles cen?

Stejně jako v minulých letech přijdou příznivější ceny papriky s nástupem teplejší sezóny. „Dle mého cena ještě tak měsíc poroste, v květnu už cena nepochybně zamíří dolů. Bývá to tak pravidelně každý rok,“ míní Maier. Na tom se shodují i ostatní lidé „z oboru“.

„Cenovou příznivost pozitivně ovlivní sklizeň v Holandsku a následně i v Česku, díky kterým půjdou brzy ceny dolů. Předpokládáme, že změna se projeví v následujících dvou týdnech,“ tvrdí Denisa Morgensteinová z Rohlík.cz.

Podle Zuzany Přibylové se dá stabilizace předpokládat s nástupem sklizně v jižní Evropě a v utlumených skleníkových provozech v celé EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované