Hlavní obsah

Na řídících pozicích CEO společností londýnské burzy je méně než 10 procent žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ženy mají stále problém prosadit se ve vedoucích pozicích, vyplývá to z nové zprávy společnosti The Pipeline. Ta se zaměřila na vedení společností na londýnské burze, kde je podle jejich výzkumu na pozicích CEO 91 procent mužů.

Článek

Posledních několik let dostávají ženy větší šanci prosadit se ve vedoucích pozicích, stále je ovšem nepravděpodobné, že by zastávaly vlivné funkce, které by dohlížely na ekonomickou stránku společností. A to i přesto, že výzkumy ukazují, že společnosti s větším počtem žen ve správních radách dosahují výrazně lepších výsledků než společnosti bez žen a že organizace s větší genderovou rozmanitostí mezi vrcholnými představiteli jsou ziskovější, uvádí Forbes.

Nejnovější zprávu na toto téma zpracovala genderově poradenská společnost The Pipeline, kterou má k dispozici agentura Bloomberg. Z jejího výzkumu vyplývá, že ačkoli ženy zastávaly v červenci letošního roku ve výkonném výboru v indexu FTSE350 (index londýnské burzy) téměř každou třetí pozici, jsou spíše v takzvaných funkčních rolích. To znamená, že jsou povyšovány spíše na pozice v oblasti lidských zdrojů (HR) a marketingu než na pozice s odpovědností za finance společnosti, ze kterých mají lidé větší šanci dostat se na pozici generálního ředitele. Muži na pozicích generálních ředitelů tvoří 91 procent indexu, uvádí Bloomberg.

„Vedoucí pracovníci by měli přezkoumat svou pracovní kulturu a zajistit, aby jejich postupy pro povyšování pracovníků byly skutečně spravedlivé a zároveň založené na zásluhách. Prioritou je pečovat o pracovníky, které již máte, pomáhat jim rozvíjet své dovednosti a investovat do nich,“ cituje Bloomberg Sue O'Brienovou, předsedkyni organizace The Pipeline, která zprávu zveřejnila.

Záleží na odvětví

Zpráva představuje historicky první případ, kdy úroveň zastoupení žen ve výkonných výborech v rámci FTSE 350 překonala hranici 30 procent, mezi jednotlivými zkoumanými odvětvími jsou ale velké rozdíly, uvádí Bloomberg.

Například v odvětvích, jako je doprava, elektroenergetika nebo pojišťovnictví jsou role mužů a žen téměř úplně vyrovnané. Oproti tomu v oblasti nemovitostí nebo těžebního průmyslu klesá podíl žen ve vedení pod třicet procent. Dvě společnosti, které The Pipeline analyzovala, působící v oblasti private equity, dokonce na vedoucích pozicích neměly ženy vůbec žádné.

Téměř polovina žen, které se výzkumu Pipeline účastnily, pokládá za největší překážku v kariérním růstu na vedoucí pozice prostředí a kulturu na pracovišti. Situace by se podle 48 procent žen zlepšila, kdyby se vedoucí týmy společností zaměřily na pracovní flexibilitu a kariérní růst. Jedině tak by se ženy po kariérním žebříčku mohly posouvat směrem nahoru.

„V naší zprávě jsme ukázali, že pokrok směrem k rovnosti žen a mužů je velmi pomalý a je vážným důvodem k obavám,“ cituje Bloomberg O'Brienovou.

Zpráva přichází ve chvíli, kdy se téma nerovnosti v Británii opět začíná řešit a místní poslanci začali vyšetřovat sexismus ve finančním odvětví. Orgány, které na odvětví dohlíží, dokonce zvažují, že na společnosti vyvinou tlak, aby zveřejňovaly údaje, které ukazují, jaký pokrok udělaly v rámci začleňování nedostatečně zastoupených skupin, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Doporučované