Hlavní obsah

Český miliardář začíná pracovat na obnově Ukrajiny. Investuje blízko fronty

Foto: Seznam Zprávy

Libor Winkler, generální ředitel RSJ Investments

Reklama

Filantrop a finančník Libor Winkler poslal první miliony korun partnerské společnosti Teploinvest, se kterou hodlá na Ukrajině stavět kotelny na biomasu.

Článek

Finančník Libor Winkler nespoléhá na oficiální strategii českého státu, ale sám se výrazně angažuje v budoucí obnově Ukrajiny. Aktuálně zahájil svou investici, která by v první fázi měla dosáhnout deseti milionů eur (250 milionů korun).

„Pražský investiční fond RSJ Investments a ukrajinská teplárenská společnost Teploinvest podepsaly memorandum o spolupráci. Tento začátek spolupráce je již spojen s finanční investicí RSJ do projektů Teploinvestu,“ uvedl pro SZ Byznys Libor Winkler, který ovládá investiční fond RSJ Investments. Slavnostní ceremonie se v Kyjevě zúčastnil i velvyslanec České republiky na Ukrajině Radek Matula.

„Přestože je jasné, že pro realizaci investičních záměrů musí skončit válka Ruska proti Ukrajině, RSJ již investuje do dvou kotelen, které nyní staví společnost Teploinvest a spolufinancuje je státní UkrEksimBank,“ dodává Winkler.

Winkler na dostavbu posílá částku 100 tisíc eur (2,5 milionu korun), jež pomůže společnosti Teploinvest dokončit kotelny, které budou dodávat teplo z biomasy do zdravotnických zařízení a zároveň společnostem umožní fungovat. Kotelny se nacházejí ve dvou nemocnicích na střední Ukrajině asi sto kilometrů od válečné fronty (Winkler z bezpečnostních důvodů nechce zveřejňovat přesnou lokaci, redakce ji však zná).

Cílem společností RSJ Investments a Teploinvest je vybudovat na Ukrajině síť kotelen na biomasu. Společnost RSJ bude vystupovat jako finanční investor a je připravena v první fázi vyčlenit deset milionů eur jako vlastní kapitál. Společnost Teploinvest, kterou vlastní skupina místních podnikatelů, bude místním řídícím partnerem odpovědným za výstavbu a provoz kotelen, zejména na jižní a jihovýchodní Ukrajině.

Financování plánovaných projektů by se měla účastnit i Evropská banka pro obnovu a rozvoj, prostřednictvím lokální partnerské banky UkrEksimBank. Jedná se o ukrajinskou státní banku, která podporuje import i export. UkrEksimBank se zároveň soustředí na obnovitelné zdroje energie, včetně biomasy.

Po skončení války chtějí RSJ a Teploinvest instalovat kotelny na biomasu v nemocnicích a podobných rozpočtových zařízeních a později také v městských sítích dálkového vytápění. Možná je i kogenerace (kombinovaná výroba tepla a elektřiny). RSJ rovněž pracuje na založení plantáží rychle rostoucích topolů na Ukrajině, které by mohly sloužit jako zdroj paliva pro společné projekty. Všechny tyto projekty budou poskytovat „místní“ a „zelenou“ energii ukrajinským zákazníkům. Zároveň je ochrání před nestálými tržními cenami energetických zdrojů.

Společnosti RSJ a Teploinvest by chtěly vybudovat projekty o tepelném výkonu nejméně 100 MW. Vzhledem k tomu, že RSJ poskytne vlastní kapitál a banka podpoří projekty prostřednictvím úvěrů, mohla by celková investiční částka v první fázi dosáhnout více než 20 milionů eur, tedy půl miliardy korun.

Potenciál Ukrajiny v oblasti biomasy

  • Ukrajina má obrovský potenciál v biomase – dřevní biomasu na severu a slámu na jihu.
  • Podle odhadů by biomasa mohla nahradit 22 miliard krychlových metrů zemního plynu ročně, zatímco před válkou Ukrajina spotřebovávala asi 30 miliard krychlových metrů zemního plynu (třetina se dovážela). I kdyby se využila jen část, biomasa výrazně sníží závislost Ukrajiny na dovozu energie z Ruska i fosilních paliv obecně.
  • Ukrajina má také obrovskou rozlohu 600 tisíc kilometrů čtverečních a její půda je většinou velmi úrodná. Je zde však mnoho tzv. marginální půdy (až dva miliony hektarů), která je nevhodná pro produkci potravin. Na takové půdě by RSJ chtěla pěstovat energetické plodiny (topoly, vrby atd.). Díky tomu vznikne další zdroj biomasy, který dále zvýší schopnost Ukrajiny zbavit se fosilních paliv.

RSJ Investments je investiční fond se sídlem v Praze, který spravuje široké investiční portfolio v Česku i v zahraničí. Investuje do informačních technologií, ekologického zemědělství, obnovitelných zdrojů energie, půdy atd. RSJ v Česku postavila a spravuje elektrárnu na slámu. Na Ukrajině rozvinula projekt využívající dřevní štěpku ve městě Bilopillja v Sumské oblasti a založila topolovou školku. Má také dvě kotelny na biomasu v Polsku.

Teploinvest je ukrajinská společnost vyrábějící teplo s 27 kotelnami v 17 lokalitách. Všechny využívají jako palivo biomasu, především dřevěné pelety nebo slunečnicové pelety. Společnost Teploinvest podniká v oblasti výroby tepla od roku 2012 a zaměřuje se na Záporožskou a Chersonskou oblast.

Reklama

Doporučované