Hlavní obsah

Nejbohatší Češky se nebojí. Komárková investovala miliardu do hedgeových fondů

Foto: ČTK

Majitelka strojírenské skupiny Bonatrans prakticky nevystupuje veřejně (ilustrační foto).

Reklama

Majitelka skupiny Bonatrans Jitka Komárková zainvestovala společně s manželem Alešem Cechelem miliardu korun do fondu spravovaného investiční společností Sirius.

Článek

Hlavním majetkem Jitky Komárkové je strojírenská skupina Bonatrans, největší výrobce železničních soukolí v Evropě. Řídí ho společně s manželem Alešem Cechelem. Loni oba rodinný majetek soustředili do holdingové společnosti JCK Group se sídlem na Maltě. Na veřejnosti prakticky nevystupují.

Na sklonku roku pak podstatnou část svého finančního majetku svěřili butikové investiční společnosti Sirius, kterou založil a řídí bývalý šéf investiční společnosti České spořitelny Martin Burda.

„V současnosti máme ve správě pět miliard korun. Ale aktuálně jsme dostali miliardový mandát od jedné české rodinné kanceláře, takže dohromady spravujeme šest miliard korun,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys Burda bez dalších podrobností. Rozhovor budeme publikovat v příštích dnech.

Burdův investiční butik nicméně loni založil jen jeden nový fond, který se jmenuje Elnath Fund SICAV. Jeho majitelem je podle údajů Evidence skutečných majitelů Jitka Komárková a Aleš Cechel, přičemž ve fondu figuruje blízký spolupracovník Komárkové Michal Gregor.

Jednu miliardu korun tedy svěřila investiční společnosti Sirius do správy „family office“ JCK Group Jitky Komárkové a jejího manžela Aleše Cechela. Na dotazy SZ Byznys Komárková ani Cechel nereagovali.

Komárková a Bonatrans Group

  • rodačka z Hodonína ovládá společnost Bonatrans Group, která je největším výrobcem železničních soukolí v Evropě
  • patří mezi nejbohatší Češky s majetkem v řádu vyšších jednotek miliard korun
  • v rámci dělení rodinného majetku ovládla strojírenskou část; dodnes ve věci probíhají soudní spory v zahraničí
  • její bratr je Karel Komárek, který vlastní skupinu KKCG

Investiční společnost Sirius se zaměřuje na tzv. alternativní investice, jejichž výnos je velmi málo závislý na tom, jak se vyvíjejí hlavní akciové či dluhopisové trhy.

„Jsou to například zajišťovny ve formě fondů. Měli jsme zainvestováno i do fondů, které kupují životní pojistky, investují do faktoringových pohledávek a podobně. A dnes zejména díky makroekonomickému prostředí a tomu, co se na trhu děje, máme větší část investic v tzv. hedge fondech,“ dodává Burda. Fondy jeho společnosti loni jako jedny z mála dokázaly přinést investorům výnos.

Komárková je sestrou dalšího mohovitého Čecha Karla Komárka, který vlastní loterijní skupinu Allwyn a nedávno se mu podařilo získat licenci na provozování britské loterie. Vztahy jsou však mezi sourozenci napjaté, i kvůli sporům, které Komárková podle časopisu Forbes vede se svým otcem v zahraničí. Příčinou sporů je strojírenský Bonatrans.

Nenápadná strojírenská skupina se sídlem v Bohumíně přitom funguje velmi dobře. Dařilo se jí v pandemickém roce 2021, kdy dosáhla hrubého provozního zisku jedné miliardy korun. A i loňský rok by nemusel dopadnout špatně, protože největší konkurenci má společnost na Ukrajině a v Rusku, které jsou od loňského února ve vojenském konfliktu.

Hedgové fondy

  • Hedgeový fond je společnost soukromých investorů, jejichž peníze spravují profesionální manažeři, kteří využívají škálu strategií, včetně pákového efektu nebo obchodování s netradičními aktivy, aby dosáhli nadprůměrných investičních výnosů. Přitažlivost mnoha hedgeových fondů spočívá v pověsti jejich manažerů v uzavřeném světě investování do hedgeových fondů.
  • Investice do hedgeových fondů jsou často považovány za rizikovou alternativní investiční volbu a obvykle vyžadují vysokou minimální investici nebo čisté jmění, přičemž se často zaměřují na bohaté klienty. Hedgeové fondy si účtují vyšší poplatky než běžné investiční fondy.
  • Manažer fondu často vytváří zajištěnou sázku investováním části aktiv opačným směrem, než je zaměření fondu, aby kompenzoval případné ztráty v jeho hlavních aktivech. Hedgeový fond, který se zaměřuje na cyklický sektor, například cestovní ruch, může investovat část svých aktiv do necyklického sektoru, jako je například energetika, s cílem využít výnosy necyklických akcií ke kompenzaci případných ztrát cyklických akcií.
  • Investor do hedgeového fondu je běžně považován za akreditovaného investora, což vyžaduje minimální výši příjmu nebo majetku. Mezi typické investory patří institucionální investoři, jako jsou penzijní fondy, pojišťovny a bohatí jednotlivci.
  • Investice do hedgeových fondů jsou považovány za nelikvidní, protože často vyžadují, aby investoři drželi své peníze ve fondu po dobu nejméně jednoho roku, což je doba známá jako lock-up period. K výběrům může také docházet pouze v určitých intervalech, například čtvrtletně nebo pololetně.

Zdroj: Investopedia

Hlavním produktem skupiny Bonatrans jsou systémy železničních dvojkolí, od vývoje a technologie až po výrobu a montáž. Dodává je například pro státní železnice SNCF ve Francii či Trenitalia v Itálii. Firma v posledních letech výrazně investovala do modernizace výroby z vlastních zdrojů i evropských dotací. Jen předloni to bylo 498 milionů korun do modernizace obráběcí linky kol.

Do skupiny Bonatrans patří kromě bohumínské továrny obchodní a výrobní podniky v Německu, Indii či Hongkongu. Firma vyrábí hlavně železniční dvojkolí a jejich díly, tedy kola, nápravy, kotouče a obruče. Železniční vozy se soukolími Bonatransu jezdí po celém světě. Na nejvýše položené železnici světa v Tibetu či naopak pod mořem v tunelech pod kanálem La Manche nebo v Německu.

Reklama

Doporučované