Hlavní obsah

Ruští miliardáři navzdory sankcím dál bohatnou. V žebříčku jich přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Putinovi muži jsou zpátky při penězích. Na fotografii je Gennadij Nikolajevič Timčenko a Vladimir Putin (vpravo).

Reklama

Putinovi muži jsou zpátky při penězích. Americký magazín Forbes přichází s žebříčkem deseti nejbohatších Rusů.

Článek

Ruští miliardáři po loňském roce, kdy hodnota jejich majetku klesala v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, opět bohatnou. I přes válečné náklady, západní sankce uvalené na Rusko i oslabený rubl se jim letos daří dobře.

Zatímco loni měli Rusové v seznamu dolarových miliardářů, který sestavil americký Forbes, 83 zástupců s nashromážděným bohatstvím v celkové hodnotě 320 miliard dolarů, letos je na stejném seznamu 105 Rusů s celkovým jměním 473,6 miliardy dolarů. To je meziroční nárůst o bezmála 154 miliard amerických dolarů.

Žebříček Forbes 2023: Nejbohatší Rusové

JménoMajetek 2023 v mld. $Majetek 2022 v mld. $Pořadí ve světěZdroj
1.Andrej Melničenko s rodinou25,2 11,1 58.těžební průmysl, hnojiva
2.Vladimir Potanin23,7 17,3 62.těžební průmysl
3.Vladimir Lisin22,1 18,4 70.ocelářství, logistika
4.Leonid Mikhelson s rodinou21,6 14 72.těžební průmysl
5.Alexej Mordašov s rodinou20,9 13,2 79.ocelářství
6.Vagit Alekperov20,5 10,5 80.těžební průmysl
7.Gennadij Nikolajevič Timčenko18,5 11,3 89.těžební průmysl
8.Ališer Usmanov14,4 11,5 122.ocelářství, telekomunikace
9.Michail Fridman12.6 11,8 140.bankovnictví
10.Vjačeslav Kantor11,3 4,6 153.zemědělství

Zdroj: Forbes

Poslednímu předválečnému roku 2021 se sice jejich počty ani celkové jmění ještě nevyrovnaly, významný růst bohatství ale popřít nelze. Hlavním důvodem výkyvů hodnoty jmění nejbohatších Rusů jsou důsledky uvalených sankcí, které měly zemi odstřihnout od mezinárodního trhu, dostat tamní ekonomiku na kolena, a zabránit tak pokračování invaze na Ukrajinu.

Zdá se ale, že po počátečním šoku se ekonomická situace tamních dolarových miliardářů začíná opět stabilizovat, v některých případech dokonce zlepšovat. Hodnota jejich jmění tak ukazuje, že balíčky protiruských opatření v sobě mají mezery, jež se ruští oligarchové naučili využívat.

Řešit tento problém se snaží Evropská komise, která jedná už o jedenácté verzi protiruských sankcí. Podle dosavadních zveřejněných informací sice nepřinese velké změny, měla by se ale zaměřit právě na lepší účinnost stávajících opatření. Stabilizace si už všímá také Mezinárodní měnový fond, který přišel s predikcí vývoje ruské ekonomiky. Podle jeho odhadu letos poroste o 0,3 procenta. Po poklesu o 2,1 procenta z roku 2022 je to jasný signál oživení.

Vztahy mezi ruskými boháči

Mezi nejbohatší Rusy, o kterých Forbes píše, patří například Vladimir Potanin, který si oproti roku 2022 polepšil o 6,4 miliardy dolarů. Druhý nejbohatší Rus působil jako místopředseda vlády za éry Borise Jelcina a blízký vztah má i se současným kremelským vládcem Vladimirem Putinem. V polovině března se dokonce zúčastnil shromáždění ruské podnikatelské elity s prezidentem. Kromě Potanina byl na audienci přítomen i vůbec nejbohatší Rus Andrej Melničenko nebo pátý v pořadí Alexej Mordašov.

V jisté opozici vůči Putinovi stojí Vladimir Lisin. Předseda představenstva přední ocelářské společnosti NLMK byl jedním z prvních ruských miliardářů veřejně kritizujících válku, když v dopise zaměstnancům uvedl, že „ztracené životy na Ukrajině jsou obrovská tragédie, kterou nelze ospravedlnit“.

Na rozdíl od mnoha krajanů nebyl Lisin sankcionován, což mu mimo jiné pomohlo k tomu, že meziročně jeho majetek vzrostl o 3,7 miliardy dolarů. Lisin býval svého času absolutně nejbohatším Rusem, aktuálně mu patří třetí pozice.

Do světového žebříčku se dostaly také dvě ruské podnikatelky. Podle magazínu Forbes svou pozici posílila výrazně nejbohatší Ruska Taťána Bakalčuková s byznysem v e-commerce, která dosáhla na 8,8 miliardy dolarů. Druhou z nich je Jelena Baturinová, jejíž celkový majetek činí 1,3 miliardy dolarů.

Nejbohatší lidé na světě

Mezi miliardáři jsou Rusové pátou nejpočetnější národností. Více je pouze Američanů (735), Číňanů (562), Indů (169) a Němců (126). Ukrajinců, jejichž zemi Rusko napadlo, je v té samé společnost o rovnou stovku méně, tedy pět.

Čechů se do světového žebříčku miliardářů letos dostalo celkem jedenáct, historicky nejvíce.

Reklama

Doporučované