Hlavní obsah

Zachraňme Ukrajinu. Miliardář Dědek burcuje celý Západ k vojenskému zásahu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Dalibor Dědek (vpravo): Požadujeme, aby Západ vojensky zasáhl na Ukrajině.

Reklama

Západní země by se měly do války na Ukrajině vojensky zapojit, vyzývá ve své čerstvě spuštěné mezinárodní kampani miliardář Dalibor Dědek. Cílem je vyhlášení bezletové zóny nad územím napadené Ukrajiny.

Článek

Český miliardář Dalibor Dědek spustil mezinárodní kampaň, která vyzývá k vojenskému zapojení západních zemí na Ukrajině. Iniciativa má vyburcovat přinejmenším k vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. Dědek představil plány kampaně, která má vzbudit pozornost lidí po celém světě, společně se senátorem Markem Hilšerem na středeční tiskové konferenci.

K výzvě už se přidal například spolumajitel investiční skupiny RSJ Libor Winkler nebo jaderná fyzička Dana Drábová. Kampaň s názvem We must act! se podle podnikatele Dalibora Dědka bude odehrávat především na internetu a sociálních sítích, za pomoci influencerů a menších marketingových agentur.

„Naším cílem je, aby Západ nenechal dál umírat Ukrajince a pomohl jim vojensky, alespoň vyhlášením a vynucením bezletové zóny,“ řekl Dědek, který založil a vlastní firmu Jablotron, výrobce zabezpečovacích zařízení.

V zápalu dodává během tiskové konference vzpomínku: „Když mi bylo 11, přepadly nás ruské tanky. Nikdy nezapomenu ten pocit. Teď mám ale pocit ještě horší. Cítím vinu, že jsem součástí světa, který ač mohl, nezastavil ruskou invazi na Ukrajině. Rusové pochodují na západ, bezhlavě zabíjejí ženy a děti. A my asi čekáme na to, až dopadnou granáty na Polsko nebo jinou členskou zemi. Neumím se s tím smířit. Tanky přece nezastaví ukončení prodeje hamburgerů ani nadávky Putinovi na Facebooku,“ popsal muž, který je podle dat žebříčku miliardářů časopisu Forbes z roku 2021 na 59. pozici s celkovým jměním 5,5 miliardy korun.

Bezletová zóna nad Ukrajinou

Co to je?

Bezletová zóna je oblast vzdušného prostoru, ve které platí zákaz létat některým letadlům. Území, nad nímž je vyhlášena bezletová zóna, je kontrolováno. V případě Ukrajiny by zodpovědnost za hlídání vzdušného prostoru přebralo NATO. To by se v případě zavedení bezletové zóny snažilo zabránit jejímu potenciálnímu narušení, a to i za použití vojenské síly.

Proč o ni Ukrajina usiluje?

Ukrajina opakovaně žádá o zřízení bezletové zóny nad svým územím. Mohl by to být způsob, jak na Ukrajině ochránit civilní obyvatelstvo před ruským bombardováním. Právě obloha je prostor, ve kterém mají Rusové vůči ukrajinským vojskům převahu, uvedl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Iniciativu má Dědek v plánu financovat ve spolupráci s dalšími podporovateli. Sám je však odhodlán vložit ze svých úspor podstatnou část, řekl na tiskové konferenci. Konkrétní číslo uvést nechtěl. Podnikatel si od nově spuštěné mezinárodní kampaně slibuje masovou úspěšnost, ve které se zapojí až stovky milionů lidí. O tom, zda se lidé nakonec zapojí, rozhodnou následující dny.

Spolumajitel Jablotronu se už začátkem března ve svém komentáři v rubrice SZ Byznys s názvem Očima byznysu vyhrazoval vůči postoji členských zemí NATO k situaci na Ukrajině. Ptal se zároveň čtenářů, zda by země, které zatím nejsou přímo zainteresovány do rusko-ukrajinského konfliktu, měly vojensky zasáhnout nebo ne. Z celkového počtu šedesát a půl tisíce respondentů se téměř 65 procent přiklonilo k dobrovolným vojenským zásahům, které by Ukrajině v boji mohly pomoci.

Celý komentář miliardáře Dalibora Dědka si můžete přečíst níže.

O vytvoření bezletové zóny žádal opakovaně ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videohovoru, ve kterém promluvil ke členům amerického Kongresu. Bezletovou zónu ovšem Západ vytrvale odmítá kvůli obavám z přímé konfrontace mezi jednotkami NATO a ruskými silami. „Žádáme toho příliš?“ tázal se prezident, přičemž navrhl i „alternativu“ v podobě dodávek protileteckých systémů.

Spolumajitel českého výrobce zabezpečovacích zařízení, společnosti Jablotron, už na začátku března na Putinovu invazi reagoval rázným krokem. Nechal zablokovat datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku.

Kromě zastavení prodeje do Ruska a Běloruska společnost blokovala také datové služby pro své už dříve namontované výrobky v těchto zemích. To se dotklo přibližně osmi tisíc uživatelů.

Cíle kampaně We must act!

  • Ovlivnit rozhodování politiků a posílit jejich odvahu.
  • Varovat Rusko, že západní společnost je skutečně pobouřena a nebojí se vojenského zásahu.
  • Vyslat Ukrajině jasný signál, že si společnost uvědomuje potřebu přiměřeného řešení.

Reklama

Doporučované