Hlavní obsah

Podpořte průmysl, nelpěte na rozpočtu. Odbory a firmy jednaly s vládou

Foto: Vláda ČR

Proběhlo zasedání tripartity, na kterém se řešily především drahé energie.

Reklama

Na úřadě vlády proběhlo další jednání tripartity, na kterém zástupci firem žádali o větší podporu průmyslu postiženého vysokými cenami energií a odboráři vznesli požadavek na vyšší minimální mzdu.

Článek

„Chodím na plénum tripartity asi 15 let a tahle pro mě byla jedna z nejtěžších, protože jsem musel vyzvat vládu k řešení vážné situace,“ popsal dnešní jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák.

Podle něj je teď klíčové, aby vláda zajistila dostatek elektřiny a plynu pro tisíce velkých i malých podniků, které jsou nyní v obtížné situaci.

„Jsme jedna z nejprůmyslovějších ekonomik v celé Evropské unii, energeticky náročných provozů máme více než kdokoliv jiný a tomu musí odpovídat adekvátní míra podpory podniků v době energetické krize. Zároveň musíme myslet na budoucnost a nezapomenout na dlouhodobou konkurenceschopnost, kterou si bez podpory aplikovaného výzkumu a vývoje nevybudujeme,“ zdůraznil Hanák.

„Předpokládáme, že jsme připraveni na další měsíce tak, abychom to zvládli,“ reagoval po jednání ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předseda ČMKOS Josef Středula si na jednání stěžoval, že odbory nejsou dostatečně informovány o připravených krocích vlády. „Chceme, aby ČR koordinovala svoje činy se zástupci ČR v Evropské unii a aby byl postup české vlády podobný postupu EU,“ dodal Středula.

Zároveň poukázal na nutnost navýšení minimální mzdy o dva tisíce korun. „Požádali jsme o zvýšení minimální mzdy o 2 tisíce na 18 200,“ zmínil na tiskové konferenci šéf odborářů.

Kromě toho ale prý také apeloval na vládu, aby nelpěla na deficitu rozpočtu pro příští rok, který se odhaduje na 270 miliard korun. Rozpočet ale podle Jurečky není zdaleka hotový, jelikož v současném návrhu chybí výdaje spojené se zastropováním cen energií, ale i příjmy vycházející ze zvláštních daní a dividend.

Zasedání tripartity probíhá zpravidla jednou za dva měsíce. Plenární schůzi, nejvyšší orgán tripartity, tvoří předseda vlády, sedm zástupců vlády, sedm zástupců odborů a sedm zástupců zaměstnavatelů.

Odbory aktuálně reprezentuje Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů. Zájmy zaměstnavatelů pak hájí Svaz průmyslu a dopravy České republiky a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky.

Reklama

Doporučované