Hlavní obsah

Přísnost se vyplatila. Tržby Netflixu vyrostly na 9,3 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MAXSHOT.PL, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Netflix, proslavený svými seriály, loni zpřísnil pravidla ohledně toho, kolik lidí může sdílet zakoupené předplatné, a řada analytiků tvrdila, že to zákazníky odradí. Ukázal se pravý opak a firma vydělává více než dříve.

Článek

Přísný krok v otázce předplatného se Netflixu vyplatil. Od loňského zpoplatnění sdílených účtů hlásí streamovací platformy přes 37 milionů nových uživatelů a od začátku roku 2024 jich přibylo více než 9,33 milionu. A s nimi přišly samozřejmě i peníze.

Podle zprávy za úspěchem streamovací platformy stojí přísnější postup při sdílení uživatelských účtů. Od loňského května i v České republice platí, že Netflix účtuje za sledování seriálu z více zařízení další peníze. Konkrétně za každého dalšího člověka, který službu využívá, účtuje příplatek 79 korun, nebo si uživatel může založit vlastní účet, kde za nejlevnější verzi předplatného zaplatí necelých 200 korun.

Právě díky přísnějšímu režimu za poslední rok Netflix získal 37 milionů nových předplatitelů a podle dat z března jich má aktuálně 269,9 milionu. To je oproti loňskému roku nárůst o 16 procent.

V počtu předplatitelů je tak Netflix králem mezi streamovacími platformami. Na druhé pozici je pak Disney+, která má v posledním čtvrtletí více než 149 milionů předplatitelů. Na hranici 100 milionů uživatelských účtů míří i další platformy jako HBO Max, která měla podle loňských dat 95 milionů platících, a podobně na tom byla i streamovací platforma nejbohatšího muže na světě Amazon Prime.

Nárůst předplatitelů nevidí Netflix jako hlavní úspěch

I přes velký nárůst nových předplatitelů apeluje ve zprávě vedení společnosti na své investory, aby se zaměřili na důležitější výsledky, jako jsou tržby, které za poslední čtvrtletí stouply o více než půl miliardy dolarů na 9,3 miliardy (téměř 222 miliard korun).

Konkrétně se nejlépe dařilo kriminálnímu thrilleru Griselda, který podle finanční zprávy během prvního měsíce vidělo více než 66 milionů diváků, a podobně na tom byl i seriál Problém tří těles. Úspěch titulů pomohl Netflixu s růstem hodnoty o 14,8 procenta a zisk na akcii mezi lednem a březnem vzrostl z 2,88 dolaru na 5,28 dolaru.

Vedení Netflixu se kvůli nevěnování dostatečné pozornosti důležitým údajům rozhodlo, že s vydáváním kvartálních zpráv od začátku roku 2025 přestane a své investory bude o výsledcích informovat jen jednou ročně nebo při překročení důležitých milníků. To by ale podle některých analytiků mohlo narušit důvěru akcionářů ve společnost.

Zlepšit náladu by jim ovšem mohly predikce pro nadcházející čtvrtletí, ve kterém by měl růst ve všech aspektech pokračovat a tržby by měly dosáhnout 9,49 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované