Hlavní obsah

Netflix ořezává černé pasažéry. Teď sáhl na nejdůležitější státy

Foto: pixinoo, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Netflix začal odpojovat „černé pasažéry“, kteří využívali sdílená hesla. Dlouhou dobu firma tuto praxi tolerovala, ale nyní otočila. Uživatelé si budou moci za další osobu v rámci účtu připlatit.

Článek

Streamovací platforma Netflix již skoro rok varovala, že zasáhne proti uživatelům, kteří sdílejí své přihlašovací údaje s jinými osobami. Ačkoliv to porušuje pravidla, ke kterým se uživatelé upsali, firma dlouho podobnou praxi tolerovala – pomáhala jí totiž rozšířit svůj dosah.

Jenže zároveň na tom nemálo tratila. V době rychlého růstu klientů to nevadilo, nyní se však Netflix potýká s opačným trendem, a proto je s tolerancí konec.

Netflix uvedl, že své účty sdílí více než 100 milionů uživatelů, „což ovlivňuje naši schopnost investovat do skvělých nových televizních pořadů a filmů“.

Změny se týkají více než 100 zemí světa, mezi kterými nechybí ani Česko. Nyní však přišly na řadu USA a Velká Británie. Tam už začal Netflix plnit e-mailové schránky klientů, které podezírá ze sdílení hesla osobám, které bydlí na jiné adrese.

„Váš účet Netflix je určen pro vás a lidi, se kterými žijete – pro vaši domácnost,“ uvedla společnost v e-mailu. Lidem, kteří se teď o sdílení účtu pokusí, se při pokusu o přihlášení objeví aktualizace, která jim poradí, jak si založit vlastní účet.

Pro účty s tarify Standard a Premium bude možné si nově připlatit za sdílení účtu. Extra přístup na Netflixu bude stát na osobu 79 Kč. U verze Standard bude moct být pouze jeden člověk navíc a u verze Premium dva. Podmínkou je, že musí být starší 18 let a bude se moci přihlásit pouze na jednom zařízení. Kvalita bude odpovídat verzi „mateřského“ tarifu.

Změny, které nastaly, zavedl Netflix v některých zemích již dříve. Například v Kanadě je podle firmy základna platících uživatelů větší než před změnami. Naopak ve Španělsku přišel Netflix za první tři měsíce o více než milion předplatitelů.

„Tato iniciativa sdílení účtů nám pomáhá mít větší základnu potenciálních platících členů a dlouhodobě rozvíjet Netflix,“ oznámil jeden z výkonných ředitelů Ted Sarandos v rozhovoru k výsledkům.

V minulém roce zažil Netflix velký propad cen akcií. Potýká se také s rostoucí konkurencí, kvůli které už není tak jasným vůdcem trhu.

Streamovací služby jako Amazon Prime, Netflix a Apple Tv Plus zvýšily své ceny a většinu těchto služeb si naráz už moc lidí nemůže dovolit využívat. Netflix však přišel s novou variantou předplatného. Byla by levnější, ale s reklamou. Tato varianta se ale zatím Česka netýká.

Netflix v dubnu oznámil, že v prvním čtvrtletí tohoto roku dosáhl 232,5 milionu předplatitelů. Za finanční rok končící 31. březnem 2023 ohlásil tržby 31,9 miliardy dolarů a dosáhl zisku 4,5 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované