Hlavní obsah

„Nemají ani čas jít do chléva.“ Výborný souhlasí s kritikou farmářů vůči EU

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).Video: ČTK

 

Reklama

Ministr Marek Výborný chápe dnešní protest zemědělců, kteří s traktory demonstrovali proti politice EU. Nelíbí se jim přebujelá byrokracie i způsob boje proti změnám klimatu. „S řadou požadavků souzním,“ řekl ministr.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem dnes v Česku vyjely asi tři tisíce kusů zemědělské techniky. Někteří farmáři protestovali také v centrech několika velkých měst. Kolem 12:00 akce končila a zemědělci i se stroji opouštěli hraniční přechody a vrátili se domů. Akce proběhla vesměs v klidu a to také ocenil ministr zemědělství Marek Výborný.

Demonstranti chtěli akcí s heslem „Už toho máme dost“ vyjádřit nesouhlas se směrem, kterým se ubírá evropská zemědělská politika.

„EU zahlcuje zemědělce povinností řadou hlášení a oni pak ani nemají čas jít na pole nebo do chléva,“ řekl dnes na tiskové konferenci Výborný. Dodal, že protesty vnímá jako podporu současné politiky jeho resortu.

„Se svými výhradami se jednoznačně ztotožňuji se zástupci farmářů a zemědělců, kteří dnes v Evropě protestují. Protest není namířen proti vládě a proti politice Ministerstva zemědělství,“ řekl. Také Výbornému se prý nelíbí zemědělská politika EU, která podle něj po farmářích vyžaduje nesmyslné množství byrokracie.

„Dlouhodobě říkám, že mám totožné výhrady k tomu, jakým způsobem fungují úředníci Evropské komise,“ prohlásil ministr. „Není možné tímto způsobem postupovat nadále, Evropa musí zásadně snížit množství výkazů, kterými zahlcuje zemědělce,“ dodal.

Ministr novinářům řekl, že vláda se snaží s byrokratickou zátěží zemědělcům ulevit a postupně mění některá přísná pravidla. Do konce tohoto týdne by pak měl obdržet stanovisko koaličních partnerů k návrhům na zlepšení stavu českého zemědělství, řekl.

„I čeští zemědělci jsou nespokojeni se současnou evropskou (ne)zemědělskou politikou, s rostoucí byrokracií a s nesmyslně prosazovanou environmentální politikou,“ řekl zase už během protestů předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

+10

Nesouhlasí například se záměrem Evropské komise prodloužit pozastavení cel a kvót na vývoz z Ukrajiny do EU o další rok. Část zemědělců právě těmto dovozům dává za vinu propad cen pod náklady. Někteří tvrdí, že mají plné sýpky a obilí je neprodejné, zásoby jsou navíc velké. Pod palbou je také chystaný záměr Evropské komise uzavřít dohodu o vzájemném obchodu se zeměmi Jižní Ameriky (Mercosur), což by znamenalo další levnou konkurenci pro evropské farmáře.

„Jejich problémy (zemědělců) začínají přemírou byrokracie a administrativy a rostoucím počtem kontrol a hlášení. Důvody jsou na evropské, ale i národní úrovni. Tady jsme na jedné lodi. Snažím se věci měnit, ale nejde to ze dne na den. Vedeme také debatu o změnách podpor a společné zemědělské politiky,“ řekl už v pondělí Marek Výborný krátce po jiné akci, kterou pořádaly Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy a Asociace samostatných odborů. Od této akce se ale organizátoři dnešních protestů, tedy Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství, distancovali.

Právě tyto svazy zastupují zemědělce, kteří hospodaří na většině orné půdy v Česku.

Neprotestují ale jen Češi. Nespokojeni se situací v oboru jsou i jejich kolegové v zahraničí. Hranice tak obsadí také zemědělci na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Bulharsku, Chorvatsku či Slovinsku.

Česko se do akcí zapojilo se zpožděním. Ve Španělsku či v Polsku se protestuje už několik týdnů. Farmáři se letos bouřili také v Německu, Francii a dalších zemích.

Reklama

Doporučované