Hlavní obsah

Švédský realitní trh je v krizi i kvůli cenám energií. Zasáhne vlna celý svět?

Foto: Pexels.com

Ochlazování realitního trhu ve Švédsku se může rozlít i do zbytku světa, varují odborníci.

Reklama

Ceny nemovitostí ve Švédsku rapidně klesají. Největší pokles zaznamenávají rodinné domy kvůli drahým energiím. Rostoucí nejistota v jedné z nejrozvinutějších evropských ekonomik ale může být varováním pro celý svět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Švédsku se zásadně zrychlil pokles cen nemovitostí. Zemi v říjnu postihl největší propad v oblasti bydlení a nemovitostí za posledních 30 let. Vývoj na trhu nemovitostí v jedné z nejvyspělejších evropských ekonomik ukazuje, co by se zanedlouho mohlo přelít i do zbytku Evropy, informuje agentura Bloomberg.

Podle společnosti Valueguard, která data o bydlení zpracovává, je právě Švédsko jedním z původců celosvětového poklesu cen bydlení, který je dále poháněn prudkým růstem inflace a kroky centrálních bank. Ceny domů ve Švédsku klesly o přibližně 14 procent oproti maxima z počátku letošního roku.

Rostoucí životní náklady domácností způsobují souvislý pokles cen nemovitostí již sedmý měsíc v řadě. Takový propad je přitom obzvlášť neobvyklý v zemi, kde se předchozí pohyby na trhu projevovaly jen nepatrně a měly spíše krátkodobý charakter.

Foto: Seznam Zprávy

Index cen bydlení v Evropě

Zatímco trhy s bydlením se ochlazují po celém světě, což se projevuje primárně menším počtem transakcí, v řadě zemí skutečný pokles cen ještě nezačal. Kromě Švédska se tak ještě předpokládá pokles cen z maxima až o 20 procent v zemích, jako je USA, Velká Británie nebo Nový Zéland. Například v Kanadě jsou již nyní ceny domů o 10 procent nižší oproti svému maximu.

„Mnoho domů se prodává na úrovni kolem nabídkové ceny a nějaké přeplácení nebo nabídkové války jsou vzácné,“ řekl agentuře Bloomberg Marcus Svanberg, výkonný ředitel realitní kanceláře Lansforsakringar Fastighetsformedling. „Skutečné oživení očekáváme nejdříve na jaře příštího roku.“

V říjnu se index cen bydlení HOX Sweden oproti předchozímu měsíci snížil o 3 procenta, což je nejprudší pokles od června, uvedla v pondělí společnost Valueguard.

V pádu cen vedou ve Švédsku hlavně odlehlé domy, které jsou obzvláště zranitelné kvůli prudkému růstu cen elektřiny. Podle zprávy realitní společnosti Maklarstatistik to ukazuje například pokles cen nemovitostí v jižních oblastech země, kde se platí dvojnásobné ceny za elektřinu než na severním cípu země, který těží z dostatku energie z vodních zdrojů.

A podle většiny odborníků bude útlum pokračovat i nadále. Současná trajektorie naznačuje, že nadprůměrné ceny bytů, které vystoupaly během pandemie, by mohly být smazány do začátku příštího roku, informuje Bloomberg.

Situace se mění i v Česku

Trh s nemovitostmi se mění i u nás, především u bytů „z druhé ruky“. „Již od srpna letošního roku sledujeme korekci a prozatím mírný pokles nabídkových cen. Korekce v očekáváních prodávajících a tedy i v nabídkových cenách zejména secondhandových bytů byly zaznamenány ve všech krajských městech ČR,“ vysvětluje Petra Hána, vedoucí nemovitostního týmu v poradenské společnosti Deloitte.

To potvrzuje i hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. „Myslím si, že pokles cen zvlášť starších a energeticky náročných bytů je velmi pravděpodobný a zřejmě k němu už i dochází. Na trh míří secondhandové byty a domy, které lidé prodávají už možná i pod tlakem. Jednak dlouho čekali na tu nejlepší cenu, nebo se dostávají do situace, že nemovitost už vlastně ani finančně neutáhnou. To se ostatně týká i rekreačních objektů. Tento trend bude dál pokračovat a sílit.“

Situace na developerském trhu s novými byty se zatím sice nemění, ale změnu lze v blízké budoucnosti očekávat. „V souladu s propadem hypotečního trhu poklesla v letních měsících poptávka po pražských volných bytech v developerských projektech až o 80 procent,“ říká Hána.

V porovnání s loňským rokem je tak na trhu podle Hány o 1 847 volných bytů více, což představuje 60procentní nárůst. „U nových bytů je situace složitější, protože tam dochází k výraznému omezování nové výstavby, a tedy i nabídky. Tu současnou navíc developeři mohou podpořit finančními pobídkami,“ řekl SZ Dufek.

Zásadní změnou projde podle obou expertů i nájemní bydlení, které se stane důležitou součástí stylu bydlení. „Díky snížené dostupnosti vlastnického bydlení lze přepokládat, že se posune hranice věku, kdy si lidé pořizují či budou schopni pořídit vlastní byt. Díky vyšším cenám bytů a dražším hypotékám budou lidé trávit delší čas v pronajatých bytech než naspoří dostatek vlastních zdrojů, aby začali řešit koupi vlastní nemovitosti. Někteří pak mohou v nájmu strávit celý život,“ myslí si Hána.

Ceny nemovitostí u nás podle odborníků závisí v současnosti nejvíce na slábnoucí poptávce, kterou může podpořit pouze pokles úrokových sazeb a tedy dostupnější hypotéky. Mezi dalšími parametry jsou například lokalita, sentiment veřejnosti nebo několikrát zmiňované energie a stavební náklady.

Reklama

Doporučované