Hlavní obsah

Umělá inteligence se naučila napodobit podpis

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Umělá inteligence už dokáže celkem věrohodně napodobit i rukopis. Naučili ji to výzkumníci z univerzity v Abú Dhabí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi

Rukopis byl odpradávna jedinečným osobním stylem, díky kterému bylo možné od sebe odlišit texty nebo podpisy různých lidí. Styl písma, psaní a podpis se používá k identifikaci autora textu a grafologie pak ke zjišťování psychologického profilu pisatele.

To vše už ale zanedlouho nemusí být pravda. Tým vědců z Mohamed Bin Zayed University of Artificial Intelligence v Abú Dhabí totiž vyvinul nástroj umělé inteligence, který dokáže napodobit lidský rukopis, a to na základě analýzy pouhých několika odstavců. Univerzita to oznámila v prosinci.

Výzkumníci pro vývoj použili transformátor vidění, což je typ neuronové sítě, která dokáže pochopit kontext a význam systematických dat, jako jsou slova ve větě, uvádí server Business Insider. Svůj vynález si dokonce nechali patentovat u amerického patentového úřadu United States Patent and Trademark Office, a to jako nástroj, který může pomoci lidem s postižením či poraněním psát bez použití psacích potřeb.

„Chceme-li napodobit něčí styl psaní, musíme se podívat na celý text, a teprve pak začneme chápat, jak pisatel vázal znaky, jak spojoval písmena nebo jak rozděloval slova,“ popisuje vývoj nástroje v tiskové zprávě Fahad Khan, který na projektu pracoval.

Kromě kopírování stylu něčího rukopisu a pomoci lidí s hendikepem by ale nástroj mohl fungovat také jako dekodér nečitelných rukopisů. Jako příklad uvádí vědci proslulé lékařské „klikyháky“.

Potenciální hrozby

Nástroj zatím není přístupný veřejnosti, je totiž nejprve nutné vyřešit některé problémy. Teoreticky by totiž mohl sloužit také k různým podvodům, jako je falšování rukopisů nebo podpisů. Podle vědců je tedy důležité o nástroji zvýšit povědomí a vzdělávat veřejnost, aby se rizikům vyhnula. Zároveň je nutné ho více zabezpečit. Vzhledem k tomu, že mu stačí pouze pár odstavců vzorového textu, může totiž napodobit rukopis téměř kohokoli.

„Jsme v tomto ohledu velmi opatrní, protože by mohlo dojít ke zneužití. Rukopis představuje identitu člověka, před jeho nasazením proto pečlivě přemýšlíme,“ komentuje představení veřejnosti v tiskové zprávě jeden z vývojářů Rao Muhammad Anwer.

Aby si vývojáři ověřili kvalitu svého vynálezu, ukázali jím napsané texty a jejich předlohy stovce lidí. Následně se účastníků zeptali, který rukopis se jim líbil nejvíce, a především jestli by dokázali odhadnout, kterou z ukázek napsala umělá inteligence. Nejenže to účastníci nedokázali říct, ukázky napsané AI se jim dokonce líbily více než ty lidské.

„Vygenerované písmo jsme také ukázali lidem, aby ho porovnali s referenčním modelem. K našemu překvapení byl výsledek vygenerovaného písma poměrně dobrý. Nedokázali napodobené písmo rozeznat od skutečného rukopisu a bylo pro nás velkým zadostiučiněním vidět takové ověření výsledků,“ komentuje výsledky Salman Khan.

Zatím je umělá inteligence schopná napodobit rukopis v angličtině a částečně ve francouzštině. Psaní v rodném jazyce výzkumníků, arabštině, je podle nich velká výzva. Komplikované je především kvůli tomu, jakým způsobem se v psané arabštině napojují jednotlivá písmena. Do budoucna by ji ale výzkumníci chtěli pokořit a do repertoáru AI zařadit i další jazyky.

Reklama

Doporučované