Hlavní obsah

Výrobní ceny v Německu mají další rekord, v únoru vzrostly o téměř 26 procent

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

V Německu se nejvíce zvýšily ceny energií, meziročně o 68 procent.

Reklama

Výrobní ceny v Německu v únoru meziročně vzrostly o rekordních 25,9 procenta. Rekord prolomily už třetí měsíc po sobě, v lednu jejich růst činil 25 procent.

Článek

Německý statistický úřad oznámil, že se v zemi nejvíce zvýšily ceny energií, meziročně o 68 procent. Růst výrobních cen se později zpravidla promítá i do růstu cen pro spotřebitele.

Únorový růst výrobních cen byl nejvýraznější od roku 1949, kdy se tyto údaje začaly systematicky sledovat. V prosinci výrobní ceny meziročně vzrostly o 24,2 procenta.

Výsledek za únor je přesto nepatrně lepší, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že růst cen výrobců v meziročním srovnání dosáhne 26,2 procenta.

Únorový růst ještě nebere v úvahu dopady invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Proti lednu se výrobní ceny zvýšily o 1,4 procenta, zatímco analytici počítali s růstem o 1,7 procenta.

Pokud by se nebral v úvahu růst cen energií, pak se výrobní ceny v únoru meziročně zvýšily o 12,4 procenta.

Co se energií samotných týče, v tomto segmentu se nejvíce zvýšily náklady na distribuci zemního plynu. Jejich meziroční růst dosáhl 125,4 procenta. Náklady na elektřinu vzrostly o 66,5 procenta.

Statistický úřad na začátku března informoval, že tempo meziročního růstu spotřebitelských cen v Německu po lednovém zpomalení na 4,9 procenta v únoru zrychlilo. Míra inflace tak vystoupala na 5,1 procenta.

Reklama

Doporučované