Hlavní obsah

eRouška: Stáhněte si aplikaci, která dokáže zjistit, s kým jste se potkali

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Gasper Grubelnik, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Zrychlit a zjednodušit předávání informací o tom, s kým jste se v posledních dnech setkali, má pomoci aplikace eRouška. Výhodou pro uživatele je, že hygienu upozorní i na kontakty s těmi, které nemohou osobně znát.

Článek

Aplikace eRouška je jednou ze složek chytré karantény. Výrazně ulehčí a extrémně zrychlí vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele.

Jak si to představit? Když si aplikaci stáhnete, bude vám sloužit jako zápisník, do kterého se prostřednictvím technologie Bluetooth automaticky zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku a mají také staženou aplikaci eRouška. Týká se to zejména mobilních telefonů (ale třeba i počítačů a tabletů).

Tento „zápisník“ je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání jeho záznamů hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá. Tento přístup neeviduje vaši polohu. Podobný systém využívají již nyní takové země, jako je Singapur, Jižní Korea, připravuje se na Slovensku a v zemích západní Evropy (Švýcarsko, Francie).

Aplikace eRouška je dalším projektem, který vznikl v rámci iniciativy COVID19CZ. Záštitu nad ní převzalo Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Podle Bluetooth se pozná vzdálenost

eRouška využívá technologii Bluetooth. Znáte ji například ze situace, kdy se bezdrátově připojujete k reproduktorům. To také znamená, že ji v mobilu musíte mít zapnutou (ano, bude to rychleji vybíjet baterii). Podle síly signálu pak systém dokáže vyhodnotit, kdo byl vedle vás na vzdálenost méně než dva metry po dobu více než 15 minut.

Aplikace eRouška nesbírá a neukládá data z GPS, avšak operační systém Android zahrnuje pod určování polohy také některé služby Bluetooth LE (LE = low energy), které eRouška pro své fungování potřebuje. Proto je nutný souhlas uživatele s přístupem aplikace k polohovým údajům. V iOS tento souhlas nutný není. S přístupem aplikace k polohovým údajům uživatel souhlasí už jejím stažením do svého zařízení.

Ve chvíli, kdy uživatel eRoušky zjistí, že má pozitivní test na koronavirus, může data z telefonu využít a předat je hygienikům. Hygienik se při rozhovoru s nakaženým zeptá, jestli používá aplikaci eRouška a zda chce sdílet data ze svého telefonu.

Jak budou data zajištěna? Mají k nim přístup jen prověření a proškolení hygienici. Ti pak díky údajům, které jim poskytnete, dostanou od aplikace telefonní čísla na mobily těch lidí, kteří také mají eRoušku a byli s vámi v rizikovém kontaktu. Žádné další informace týkající se uživatelů eRoušky, kteří s nakaženým přišli do styku, nebudou mít k dispozici. Stejně jako nebudou mít k dispozici data o zařízeních, která eRoušku nainstalovanou nemají.

Velkou výhodou je, že hygienici pak mohou ty, které vyhodnotí jako rizikové, kontaktovat mnohem rychleji než v případě dosavadního ručního dohledávání lidí, s nimiž mohli být nakažení v kontaktu. Navíc budou mít i kontakty na lidi, se kterými jste třeba jeli vlakem či autobusem a seděli blízko vás, a vy sami je neznáte. I je mohou varovat, že mohou být nakaženi.

Celý systém aplikace eRouška, včetně podpůrných webových stránek, je navržen v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů a nařízením GDPR. Navíc je aplikace open source – další vývojáři se tedy mohou podívat do jejího kódu. Data z aplikace nejsou nikde sdílena. Ukládají se po dobu jednoho měsíce přímo v telefonu majitele a bez jeho souhlasu k nim nikdo nemá přístup, tedy ani hygienici.