Hlavní obsah

EU dohodla nákupní ceny očkování na covid. Zaplatí méně než USA

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská unie má dohodnuté nákupní ceny potenciálních vakcín na covid-19 od firem Pfizer, BioNTech a CureVac. Celkem by měla za stovky milionů dávek zaplatit přes 8,4 miliardy eur. Distribuce by mohla začít ještě před Vánocemi.

Článek

Evropská unie přistoupila na dohodu o nákupu očkování na covid-19 od farmaceutických společností Pfizer a BioNTech. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na úředníka Evropské unie, který si vzhledem k citlivosti tématu přál zůstat v anonymitě.

Za dávku slibné vakcíny by EU zaplatila 15,5 eura. To by znamenalo celkovou cenu 3,1 miliardy eur za 200 milionů dávek. Dohoda počítá s možným nákupem dalších 100 milionů dávek, který by cenu zvýšil na 4,65 miliardy eur.

Potvrzuje se tím, že Evropská unie bude v rámci počátečního zásobování platit za dávku vakcíny méně než Spojené státy americké. Ty uzavřely v červenci s Pfizerem dohodu o nákupu 100 milionů kusů s cenou 19,5 dolaru (16,4 eura) za dávku. EU také vyjednala pojistku, na základě které by její členské státy dostaly odškodnění v případě odklonu dojednaných dávek do USA.

Podle dalšího anonymního úředníka se ve výhodnější dohodě odráží podpora, kterou EU poskytla firmě BioNTech během vývoje vakcíny.

Aby EU zajistila první dodávku, zaplatila prý firmám Pfizer a BioNTech nevratnou zálohu, její výše však není jasná.

V další dohodě přistoupila EU na cenu 10 eur za dávku vakcíny od firmy CureVac, která původně žádala 12 eur za kus. EU od ní nakoupí 405 milionů vakcín, z toho je 180 milionů volitelných a zatím není jasné, jestli budou stát 10, nebo 12 eur za kus. V prvním případě by EU zaplatila 4,05 miliardy eur. Německá firma CureVac se údajně zavázala k zahájení dodávek do konce března.

Mluvčí Evropské komise se s odvoláním na důvěrnost jednání odmítl k tématu vyjádřit. Německé farmaceutické společnosti BioBTech a CureVac také odmítly informace komentovat.

Americká firma Pfizer uvedla, že se společností BioNTech používá pro svoji vakcínu stupňovitý cenový model – nákupní cena záleží na velikosti dodávky a na jejím datu. Dohoda s Evropskou unií zatím představuje největší objednávku. Další detaily týkající se dohody odmítl Pfizer sdělit.

Společnosti Pfizer a BioNTech ve středu uvedly, že jejich společná vakcína na onemocnění covid-19 je podle nejnovějších dat úspěšná v 95 procentech případů. Pokud by se jim podařilo sehnat nouzová povolení, mohly by firmy zahájit distribuci vakcíny ještě před Vánoci.

Vakcíny společností Pfizer, BioNTech a CureVac fungují na novém principu technologie mRNA a jsou určené k podávání ve dvou dávkách. Zaočkovat jednoho člověka proti covidu-19 vakcínou od Pfizeru by tedy podle dohody s EU stálo 31 eur. Vakcína stále čeká na schválení evropskými regulátory.

Reklama

Doporučované