Hlavní obsah

Eva Gartnerová ze zlínské univerzity bude zkoumat univerzitní galerie v USA

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Výzkumu univerzitních galerií a muzeí ve Spojených státech amerických se bude půl roku věnovat Eva Gartnerová z Fakulty multimediálních komunikací (FMK) zlínské univerzity.

Článek

„Získala Fulbrightovo stipendium,“ sdělila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Gartnerová učí na Ústavu marketingových komunikací předměty spojené s kulturním managementem a interkulturními projekty, působí také jako ředitelka Komunikační agentury a podílí se na řadě mezinárodních projektů. Loni získala na FMK doktorát, tématem její dizertační práce byly univerzitní galerie. Podobný výzkum ji nyní čeká v USA.

„Svůj výzkum budu provádět ve Wichitě v Kansasu na zdejším Ulrich Museum of Art. Tam bude mé primární zázemí. Mám ale naplánované návštěvy dalších univerzitních muzeí a galerií v USA. Chystám se do Oklahomy, Chicaga, ale i do New Yorku, tak snad se vše podaří uskutečnit podle plánů,“ uvedla Gartnerová. Ve svém výzkumu se zabývá univerzitními galeriemi a muzei ve spojitosti s kulturním managementem, věnuje se především práci s publikem.

„V USA tedy budu mapovat, jakým způsobem univerzitní galerie a muzea pracují se svým publikem, jak tvoří programy, jak je komunikují, kolik lidí se na tom podílí, jak je to časově i finančně náročné. Zároveň bych se ale chtěla zaměřit také na přístupnost muzeí a galerií pro publikum s různými specifickými potřebami,“ uvedla Gartnerová. Na tom, aby získala Fulbrightovo stipendium, pracovala devět měsíců.

Do USA zamíří v září. „Těším se na nové kulturní šoky, na jiný přístup k věcem, na inspiraci a obohacení a především tedy na kvalitu a vysokou úroveň amerických kulturních organizací. Taky se těším na Wichitu, která je údajně plná alternativní kultury, undergroundových koncertů a výstav. Mám ráda žít delší dobu v nových městech a v úplně jiném prostředí. Strašně mě to vždycky obohacuje a nabíjí,“ uvedla Gartnerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované