Hlavní obsah

Evropská unie jako divadelní hra. Francouzská ministryně bude Unii hájit ve fiktivním soudním procesu

Francouzská ministryně bude hájit přednosti EU v divadelní hře.Video: Twitter.com, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová si zahraje v interaktivním divadelním představení, informovala agentura AFP.

Článek

Nathalie Loiseauová se objeví v improvizovaném soudním procesu v roli svědkyně, která má obhajovat přednosti Evropské unie. Profesionální herci budou představovat soudce a prokurátora, publikum poslouží jako porota, která vydá v závěru hlasováním svůj konečný verdikt.

Akce je součástí projektu „občanských konzultací“ prezidenta Emmanuela Macrona, který se snaží co nejširšímu publiku přiblížit závažná politická témata považovaná za příliš odtažitá a nesrozumitelná.

Chápání fungování Evropské unie má nyní nejvyšší prioritu s ohledem na blížící se volby do Evropského parlamentu, které budou příští rok. Snahou je zvýšit zájem o tyto volby, které ve Francii, podobně jako v jiných zemích EU, provází spíše nízká voličská účast.

Ministryně Loiseauová má s přednáškami o EU široké zkušenosti. V poslední době jich podnikla již tři desítky. Hravá forma divadelního představení tuto osvětu posouvá podle ministerstva pro evropské záležitosti o krok dál. Akce se uskuteční v pondělí.

Podle ministerstva je na programu ve Francii na 300 podobných „občanských konzultací“.

Reklama

Doporučované