Hlavní obsah

Evropské úřady zadržely 122 tun pesticidů, jejich padělání je horší než imitace značkového oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Evropské úřady zajistily 122 tun nelegálních pesticidů.

 

Reklama

Evropské policejní organizaci Europol se ve spolupráci s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) podařilo zajistit 122 tun zakázaných pesticidů. Obchod s nimi patří do desítky nejrozšířenějších organizovaných zločinů v Evropě.

Článek

Akce pod názvem Silver Axe II proběhla v 16 členských zemích Evropské unie a byla rozšířeným pokračováním Silver Axe I, která se ve spolupráci sedmi členských zemí Unie konala v roce 2015.

„Obecně platí, že obchod s padělky přípravků na ochranu rostlin je v Evropě druh organizovaného zločinu, zařazený mezi 10 nejvýnosnějších kriminálních činností. I proto může být dost složité rozkrývání dobře zorganizované sítě, kterou se padělky a nelegální přípravky šíří," řekla Seznam Zprávám mluvčí České asociace ochrany rostlin Eliška Princová.

Zároveň doplnila, že obchod s pesticidy je mnohem závažnější než například obchod s padělky značkového zboží. Ohrožuje totiž zdraví lidí i zvířat a představuje významné ekologické riziko.

Zabavené postřiky neprošly kontrolou na přísné evropské standardy. Podle Princové tak mohou ohrožovat celé životní prostředí. Při použití takového přípravku může dojít k poškození rostlin i jejich plodů a v neposlední řadě jsou pak ohroženi i jejich konzumenti. V riziku jsou však i ti, kdo postřik aplikují, tedy zemědělci.

Mezinárodní operace, během které úřady zkontrolovaly 940 zásilek přípravků na ochranu rostlin, se odehrála v hlavních námořních přístavech, na letištích a na suchozemských hranicích Belgie, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Irska, Itálie, Litvy, Polska, Rumunska, Švédska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Británie a Nizozemska.

Zabavené přípravky se obvykle likvidují ve spalovnách. Každý stát ale stanovuje vlastní pravidla. Na trh se však nelegální pesticidy zpět dostat nemohou.

Reklama

Doporučované