Hlavní obsah

Exekutor zrušil dětem výuku, říká dlužník. Za lockdownu zabavil počítač

Foto: Profimedia.cz

Podle zákona nesmí exekutor zabavit věc, která patří někomu jinému. V případě Jaroslava Stiburka se to stalo.

Reklama

Zabavení počítače bude řešit soud. Stížnost na exekutora zatím nepomohla.

Článek

Koncem října zazvonil u Jaroslava Stiburka exekutor. Vlastně nic překvapivého: pan Stiburek je kvůli dluhům z podnikání v exekuci už dlouhých 18 let.

Tentokrát si exekutor Jan Bohutínský odnesl notebook, který měl dlužník právě doma.

Jaroslav Stiburek teď upozorňuje na to, že podle exekučních pravidel nelze – zjednodušeně řečeno – zabavit věc, kterou člověk nezbytně potřebuje k životu. A to notebook podle něho byl, protože se díky němu mohly jeho děti v době zavřených škol účastnit výuky na dálku.

„Exekutor v době nouzového stavu znemožnil, aby moje děti mohly mít online výuku,“ říká Jaroslav Stiburek.

A navíc Jaroslav Stiburek uvádí, že mu notebook ani nepatřil, protože před lety ho koupila bývalá manželka. „Přitom exekutor ví, že notebook není můj, exmanželka má doklady o koupi.“

Exekutor: Musím mlčet

Stiburkova bývalá manželka proto podala v listopadu žalobu, aby soud nechal notebook z exekuce vyjmout. Exekutor to totiž odmítl udělat. Zdůvodnil to tak, že ve skutečnosti není jasné, komu počítač patří.

„Je to jasná lež,“ říká však Jaroslav Stiburek. Jeho někdejší žena totiž doložila fakturou, že notebook značky Asus koupila před třemi lety na Alze. Souhlasí i výrobní čísla na přístroji a na faktuře.

Exekutor Bohutínský nechtěl na dotaz Seznam Zpráv o případu mluvit.

„S ohledem na to, že ve věci probíhá jak exekuční řízení, tak řízení o vylučovací žalobě a nebyl jsem zproštěn povinné mlčenlivosti, nebudu se k vašemu dotazu nijak vyjadřovat,“ reagoval exekutor na dotaz redakce písemně.

Žaloba už leží na soudu

Žaloba nyní leží u Okresního soudu v Trutnově, soud už exekutora vyzval, ať se k ní vyjádří. Exekutor ale zatím žádný dokument soudu neposlal. K vyjádření ho však vyzvala už i místopředsedkyně soudu, u níž si Jaroslav Stiburek na exekutorův postup začátkem prosince stěžoval.

Před Vánocemi na stížnost odpověděla, že o správnosti postupu exekutora musí rozhodnout soud – sama místopředsedkyně to udělat nemůže.

Podle Denisy Rohanové z České asociace povinných, která hájí práva lidí v exekuci, by měl soud jednoznačně notebook z exekuce vyjmout.

„Zabavit takovou věc v dnešní době, kdy se děti učí z domova, je nehoráznost. Zákon navíc jasně říká, že není možné zabavit majetek třetí osoby,“ řekla Rohanová.

Jaroslav Stiburek je v exekuci od roku 2002, tvrdí, že tehdy naletěl člověku, který mu slíbil pomoci s dluhy. Od té doby se snaží prostřednictvím žalob i trestních oznámení dokázat, že je v exekuci neoprávněně.

Reklama

Související témata:

Doporučované