Hlavní obsah

U rozjezdu Šlachtovy Přísahy byli lidé spojení s ČSSD

Foto: Jan Mihaliček

V předvolebních průzkumech se Přísaha zatím pohybuje kolem dvou procent hlasů. Ministerstvo vnitra zaregistrovalo hnutí na začátku dubna.

Reklama

Exšéf antimafiánského útvaru Robert Šlachta navázal při budování politického hnutí kontakt s politikem, jehož svědectví před lety využil ke kritice policejní reorganizace. Přísaze se ozval i někdejší náměstek ministra financí.

Článek

U zrodu hnutí Přísaha Roberta Šlachty stál exposlanec za ČSSD a bývalý poradce ministra vnitra Radim Turek. Politik, který se nechvalně proslavil vystoupením v televizi pod vlivem alkoholu, byl se Šlachtou a jeho lidmi podle svých slov v kontaktu více než rok.

Se Šlachtou se Turek zná od roku 2013. Když se v létě 2016 řešilo, kdo stál za spornou policejní reorganizací, objevila se politicky citlivá nahrávka. Na ní právě bývalý poslanec Turek tvrdil, že kritizované sloučení policejních útvarů spustil tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec.

Chovancovi kritici v čele s tehdy končícím šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertem Šlachtou se o Turkovo tvrzení zachycené na odposlechu opřeli při argumentaci, že policejní reorganizace byla účelová.

Turek popisuje, že svědectví o policejní reorganizaci od něj získal Jiří Komárek, Šlachtův někdejší kolega z antimafiánského útvaru a nyní jedna z hlavních postav hnutí Přísaha. „Tehdy mi jaksi zapomněl říct, že se to nahrává. Pak jsme si to ale vysvětlili,“ vzpomíná Turek, který za ČSSD zasedal v Poslanecké sněmovně v letech 1996 až 2006.

Turek tvrdí, že se podílel na programu Přísahy a chystal se budovat hnutí na své domovské jižní Moravě. Pár týdnů zpátky se ale s novopečeným politikem Šlachtou rozhádali.

„Měl jsem představu, jak hnutí postavit a organizovat. Pan Šlachta ale nikdy politiku nedělal, má své představy, já ale čekal, že to bude na profesionálnější úrovni. Přeji mu, aby mu to vyšlo, je to sympatický člověk, ale myslím si, že to bere celé naivně. Nejradši by to budoval proletářským způsobem, ve spolupráci s nepolíbenými lidmi. Myslí si, že všecko dělá správně, a nenechá si poradit, nesnese kritiku,“ řekl Turek Seznam Zprávám.

Neshoda podle něho vznikla ohledně programu. „Chyběla mi programová debata. Myslel jsem si, že hnutí bude postavené i na jiných bodech než jen na boji proti korupci. Věřil jsem tomu projektu, ale před měsícem jsme si docela tvrdě s panem Šlachtou vyměnili názory a přestali jsme se bavit,“ dodal Turek.

Manažer hnutí Přísaha a Šlachtův klíčový spolupracovník Tomáš Sochr spojenectví s exposlancem ČSSD relativizuje. Podle něj byla naopak problematická spolupráce ze strany Turka.

„S panem Turkem jsem se potkal asi dvakrát nebo třikrát. Hodně se k nám hlásil, chtěl se podílet na přípravě programu. Když jsme po něm ale chtěli konkrétní teze, nic nepřišlo. Pak najednou začal tlačit na pilu, chtěl se účastnit porad nejužšího týmu, programové body ale stále žádné. Tím spolupráce vlastně skončila, se šéfem si to vyříkali,“ řekl Sochr Seznam Zprávám.

Ze spojenců „hejtři”

Na konci minulého milénia byl Radim Turek ve Sněmovně kritizovaný za vystoupení v televizi pod vlivem alkoholu. Dlouhou dobu měl blízko k bývalému premiérovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, kterého podporoval i po Lánském puči v roce 2013 v boji proti Michalu Haškovi – dnes novému náměstkovi ministra vnitra.

Za podporu se tehdy strana Turkovi odměnila. Dostal hned dva posty – radil ministrovi zahraničí i ministrovi vnitra. Pak ale přišel spor o policejní reorganizaci, díky které vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu a zanikl antimafiánský útvar. Šlachta kvůli tomu odešel od policie.

Reorganizaci prosazovala část ČSSD, proti bylo hnutí ANO. Turek se ve sporu ocitl na špatném vnitrostranickém břehu a ČSSD nakonec opustil.

Podobný politický vývoj jako Radim Turek prodělal i bývalý náměstek ministra financí Sobotky a někdejší starosta Vyškova za ČSSD Karel Goldemund. I on svého času patřil k Sobotkovým spojencům a spolupracovníkům, s koncem minulého volebního období se ale Goldemund přesunul do role Sobotkova kritika.

A také Goldemund se začal pohybovat kolem Šlachtova hnutí Přísaha. Radit měl s přípravou programu. Vyškovský zastupitel ale nechtěl svou účast u zrodu Přísahy komentovat. Podobně jako Turek navázal s představiteli rodícího se hnutí kontakt zhruba před rokem.

Novými poradci Přísahy se podle Lidových novin nedávno stali bývalý náměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Reklama

Doporučované