Hlavní obsah

Češi na internetu hledají, čím topit. Nejžádanější jsou krbová kamna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Felix Ryan

U krbových kamen vyhledávanost meziročně narostla o více než 200 procent.

Reklama

Mezi internetovými uživateli výrazně stoupl zájem o témata spojená s blížící se topnou sezonou. Nejčastěji vyhledávanými výrazy se stala tepelná čerpadla, solární energie a hlavně krbová kamna, ukazují data Seznam.cz Vyhledávání.

Článek

Nejvyšší vzestup popularity na službě Seznam.cz Vyhledávání evidují analytici u kamen. „Nejčastěji jde o krbová kamna nebo krbová kamna s výměníkem. Meziročně křivka vyrostla o více než 200 procent,“ říká Tereza Fukátková, datová analytička společnosti Seznam.cz. Tento trend potvrzuje také srovnávač Zboží.cz. O krbová kamna výrazně vzrůstá zájem už od letošního jara a oproti minulému roku je zvýšení téměř dvojnásobné.

V porovnání s loňským rokem se také častěji v internetových vyhledávačích objevují pelety. „Na datech sledujeme, že se letos lidé připravují na zimu s výraznějším časovým předstihem. Na základě veřejně dostupných informací je patrné, že právě pelety by měly být oproti dřevu komfortnější, protože přikládání lze automatizovat, a to tak, že jedou na pásu přímo do kotle. Můžeme tedy říci, že je to podobně komfortní varianta jako elektřina nebo plyn, ovšem cenově podobná volbě dřeva,“ vysvětluje Fukátková.

Druhý nejvyšší nárůst hledanosti hned po kamnech registrují analytici u tepelných čerpadel. Meziročně tyto dotazy vrostly o 147 procent.

Pomyslný žebříček pak uzavírají dotazy směřující na využití solární energie, u kterých oproti loňsku křivka rostla o 84 procent. Vyjma solárních panelů na výrobu elektřiny uživatelé také hledají, jak úsporně ohřát teplou užitkovou vodu.

„Vedle úspornějších alternativ k topení elektřinou a plynem u nás lidé sledují zprávy týkající se dodávek plynu z Ruska. Mimořádný zájem vzbuzuje také vládou slíbený příspěvek na energie,“ dodává Tereza Fukátková.

Služba Seznam.cz Vyhledávání a srovnávač Zboží.cz patří do skupiny Seznam, a. s., jejíž součástí jsou i Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované