Hlavní obsah

Nejvíce hospitalizovaných s covidem-19 je nyní ve východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Bulharsko je zároveň nejméně proočkovanou zemí Evropské unie. Ilustrační fotografie.

Reklama

Řada evropských zemí uvolňuje protiepidemická opatření. Přestože počty potvrzených nakažených jsou v některých z nich stále vysoké, dochází k postupnému poklesu.

Článek

V současné době hlásí nejvíce potvrzených případů covidu-19 Faerské ostrovy, které mají v sedmidenním průměru v přepočtu na milion obyvatel 9 666 nakažených. Vysoký počet potvrzených případů zaznamenal za poslední týden také Island (6 239 nakažených) a Dánsko (6 160 nakažených).

V Česku je situace o poznání příznivější – čísla aktuálně ukazují sedmidenní průměr 1 463 nakažených na milion obyvatel.

Při bližším srovnání evropských zemí s aktuálně nejvyššími přírůstky je ovšem vidět, že počet potvrzených případů stoupá pouze na Islandu a v Estonsku. V Dánsku, v Lotyšsku, na Slovensku i v Rakousku začíná nákaza pomalu ustupovat.

Rakousko a Slovensko v průběhu příštího týdne plánují rozvolňovat opatření. Například v Rakousku se od 5. března zruší zákaz nočního vycházení a noční život se vrátí i do restaurací, hospod a barů. Slovensko zase koncem února uvolní omezení, která platila pro neočkované. Slovenská vláda plánuje také zrušit kapacitní omezení hromadných akcí, omezení provozních hodin nebo upravit pravidla ochrany dýchacích cest.

Dánsko zrušilo prakticky všechna opatření již začátkem února. Kodaň již covid-19 nepovažuje za nemoc kriticky nebezpečnou pro společnost a Dánové nemusejí nosit roušky ve veřejné dopravě či v obchodech a ke vstupu do restaurací a kaváren nepotřebují covidový pas.

Křivky za jednotlivé státy lze filtrovat kliknutím na položky v legendě.

V Česku počet nově potvrzených případů výrazně klesá. V neděli přibylo nejméně nově potvrzených případů koronaviru za posledních šest týdnů, testy jich odhalily 4 267.

Země proto také postupně rozvolňuje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dokonce v pátek oznámil, že chce nejpozději 1. dubna uvolnit téměř všechna protikoronavirová opatření. Během minulého týdne skončilo pravidelné testování ve školách a u zaměstnavatelů, od soboty se pak navýšily kapacity hromadných akcí.

Nejvíce hospitalizovaných je v Bulharsku

Nejvíce hospitalizovaných s covidem-19 mají v současné době státy ve východní Evropě. Nejhůře je na tom v přepočtu na milion obyvatel Bulharsko, které je zároveň i nejméně proočkovanou zemí v Evropské unii. Ukončené očkování má necelých 30 procent tamních obyvatel.

Vysoký počet hospitalizovaných ve srovnání s ostatními evropskými státy má také Litva, Lotyšsko a Srbsko. V Litvě a v Lotyšsku počet lidí v nemocnicích stále stoupá, zatímco v Bulharsku je těsně za vrcholem a v Srbsku již klesá.

Hospitalizovaných s covidem-19 přibývá také v řadě dalších evropských zemích: v Dánsku, Estonsku, Finsku, Chorvatsku, Maďarsku, Norsku a Rakousku. Z dostupných dat ale vyplývá, že například v Dánsku a Finsku mají minimální zatížení jednotek intenzivní péče. Nejvyšší je opět v Bulharsku a také ve Slovinsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované