Hlavní obsah

Slovenské volby: Kdo drží klíče k příští vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB: Peter Pellegrini

Peter Pellegrini je king-maker slovenských voleb.

Reklama

V nadcházejících slovenských volbách má roli tzv. king-makera. Co to znamená? Na koho ukáže, ten bude příštím premiérem. Řeč je o Peteru Pellegrinim, expremiérovi a lídrovi strany Hlas-SD.

Článek

Termín „king-maker“ označuje politika, který má klíčovou roli při sestavování vládní koalice. A jak říkáme v úvodu: na koho ukáže, ten bude dalším premiérem.

Při pohledu na smršť posledních průzkumů vypadá situace před sobotními volbami na Slovensku tak, že se o vítězství přetahují strany SMER-SD v čele s Robertem Ficem a Progresívne Slovensko v čele s Michalem Šimečkou.

Dlouhodobě sestavujeme tzv. poll of polls, tedy vážený průměr ze všech průzkumů, který si můžete prozkoumat po kliknutí na odkaz níže.

Jsou v něm zachyceny úplně všechny průzkumy relevantních agentur, které splňují profesní standardy. Za poslední dva dny jich kvůli třídennímu moratoriu vyšlo hned pět. Výsledky se vždy mírně liší, přesto se agenturám dlouhodobě daří zachytit nálady mezi voliči.

V ideálním světě bychom z průměru mohli připravit přepočet na jednotlivé mandáty, jinými slovy věděli bychom, kolik by která strana získala křesel, kdyby se volby konaly nyní. Takový přepočet vidíte hned v prvním grafu.

Bližší pohled kupříkladu na možnou koalici čtyř stran Progresívne Slovensko, HLAS-SD, SaS a KDH ukazuje, že na sestavení vládní většiny to nestačí.

Jenže podle propočtů pravděpodobnosti má právě tato kombinace stran nadpoloviční šanci (55 %), že vládní většinu sestaví. Jak je to možné?

Vše se odvíjí hlavně od šancí ostatních stran dostat se vůbec do parlamentu. Zjednodušeně řečeno, platí nepřímá úměra: čím méně zbylých stran překročí pětiprocentní kvórum (OĽaNO v koalici musí překročit 7 procent), tím vyšší šanci na získání více křesel mají strany, které do parlamentu budou zvoleny. A protože z devíti politických stran a hnutí se jich hned pět nemusí do Národní rady dostat, celé volby momentálně vypadají trochu jako loterie.

Bez Fica a extremistů by to šlo

Níže najdete šance na sestavování vládní koalice u dalších možných kombinací stran a hnutí. Největší šanci (hned 98 %) má široká středopravicová koalice s hnutím HLAS. Otázkou samozřejmě je, jak by vypadalo dojednávání spolupráce v takové šíři.

Čistá matematika však říká, že šanci na vládu bez strany SMER tato kombinace má, a to i kdyby se nedostali vysoce nejistí Demokrati, jejichž šance se nyní pohybují pod 5 procenty. Kdyby se Demokrati nedostali, šance zůstává velmi vysoká (97 %).

Ani SMER samozřejmě není bez šancí, jak ukazujeme v dalších kombinacích níže. Nejextrémnější varianta (Ficův SMER-SD + národovecká SNS + krajně pravicová Republika) mají ale jen zanedbatelnou šanci na společné vládnutí. Podle volebních průzkumů se velmi pravděpodobně dostane do parlamentu SMER a Republika, ale v součtu jim to na většinu nestačí. A kdyby se dostala SNS v čele s Andrejem Dankem (podle průzkumů je velmi těsně nad pětiprocentní hranicí), ani tak by tato trojice většinu křesel neměla.

Klíčový Pellegriniho HLAS

V přehledu níže si můžete prohlédnout, jak klíčovou roli hraje právě HLAS v čele s Petrem Pellegrinim. Jednoduše - bez něj to v žádné kombinaci nepůjde.

Podle aktuálních průzkumů a modelů projektu Mandáty.sk má středopravicová koalice - strany Progresivní Slovensko, Svoboda a Solidarita, Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, Sme rodina, Křesťanskodemokratické hnutí a Demokraté - jen 13% šanci získat nadpoloviční většinu v parlamentu, tedy alespoň 76 hlasů.

Pokud by se k této koalici připojila strana Hlas-SD Petera Pellegriniho, vzroste pravděpodobnost zisku většiny na 98 %. I bez hnutí Sme rodina by měla taková koalice dnes 81% šanci na většinu.

Naopak národovecké strany SMER-SD, Slovenská národní strana a Republika mají jen 1% šanci získat většinu. S podporou Hlasu-SD by jejich šance ale vzrostla na 81 %. Kdyby Republiku nahradilo KDH, koalice by měla 58% šanci na většinu. A nakonec koalice Smer-SD, Hlas-SD a KDH má 22% šanci získat většinu.

Z těchto čísel je zřejmé, že Pellegrini a jeho Hlas-SD budou hrát klíčovou roli při sestavování příští vlády. Bez jejich podpory jen těžko vznikne stabilní většinová koalice. Pellegrini se tak může stát oním „king-makerem“, který rozhodne o tom, kdo usedne do premiérského křesla.

Jak Seznam Zprávy ukazují ve vývoji sázkových kurzů, slovenské volby mají momentálně tři favority. Všechny další možné osobnosti aktuálně v šancích spadly pod jedno procento.

Dlouhodobé rozdíly byly těsné, nicméně aktuální rozestup mezi favority už je viditelný. Přesto je třeba číst tato data s nejvyšší opatrností. Jen u čtyř kandidujících stran lze nyní počítat s tím, že se dostanou do parlamentu, u dalších panuje velká nejistota, čímž se otevírá mnoho kombinací pro možné vládní koalice. Zároveň je ale ve hře i možnost, že se nakonec do parlamentu dostane až jedenáct stran, což scénu ještě více rozdrobí.

Rozhodně tedy neplatí, že vítěz voleb bude zároveň předsedou vlády. V této konstelaci se může stát příštím premiérem kterýkoli z favoritů.

Reálné šance na premiérské křeslo mají nyní tři politici: Robert Fico (SMER-SD), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) a Peter Pellegrini (HLAS-SD).

Pro srovnání jsme do grafů zařadili i Borise Kollára, lídra hnutí SME rodina, jehož premiérské šance se z necelých sedmi procent na konci května postupně propadaly až pod současné jedno procento.

Reklama

Související témata:

Doporučované