Hlavní obsah

Faltýnkovu kauzu v Olomouci chceme vyšetřit, říká vlivný miliardář a politik

Foto: Archiv Richarda Benýška

Podnikatel Richard Benýšek je investorem, jako krizový manažer pracoval i pro PPF. Od loňského roku je místopředsedou olomoucké ODS.

Reklama

Podnikatel a místopředseda olomoucké ODS Richard Benýšek inicioval vznik expertního týmu právníků a auditorů, kteří mají prošetřit zápisky Jaroslava Faltýnka (ANO) týkající se ovládnutí dopravy na Olomoucku.

Článek

Do kauzy diáře šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka vstupuje vlivný hráč.

Richard Benýšek je ale nejen miliardář a významný investor do lesnictví, ale od loňského roku i politik. Teď coby místopředseda olomoucké ODS chce prošetřit případ, na který Seznam Zprávy upozornily v úterý a jenž se týká dění v hanácké metropoli.

Z diáře Babišova klíčového muže vyplynulo, že se Jaroslav Faltýnek snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji. „Nad 6 milionů je nutno zrealizovat s konkrétní firmou,“ stálo například v jeho zápiscích.

Benýška takové zápisky naštvaly a ve středu se rozhodl, že pověří svou ODS, aby zahájila prošetření. Občanští demokraté jsou součástí krajské koalice hejtmana Josefa Suchánka (STAN), v radě mají na starosti právě dopravu.

„Jako místopředseda olomoucké ODS jsem se rozhodl iniciovat naprosto důsledné prošetření celé záležitosti. Na kraji máme problematiku dopravy na starosti. Zjištění, která jste přinesli, považujeme za natolik závažná, že je zapotřebí je důkladně prověřit. Proto jsem se rozhodl, že by měla vzniknout expertní komise, která podezřelé věci a celou kauzu prověří,“ řekl Benýšek Seznam Zprávám.

Kudy běží Faltýnek?

Ve Faltýnkových materiálech, které Seznam Zprávy získaly, se popisuje plán, jak ovládnout dopravu v Olomouckém kraji, a klíč, podle něhož se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat. Základem je, že zaběhnutý systém rozdělování zakázek se nemá měnit, jen je třeba ho přesměrovat na skupinu lidí kolem předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO. Materiál pro Jaroslava Faltýnka zpracoval prostějovský právník a Faltýnkův blízký spolupracovník Zdeněk Klapka.

„To, s čím jste přišli, jsou de facto směrnice, podle nichž se mělo postupovat. Chceme odhalit, zda taková směrnice skutečně existovala či existuje. Pokud se to potvrdí, chceme z toho vyvodit brutální důsledky pro případné porušovatele,“ řekl místopředseda olomoucké ODS.

Členy expertního vyšetřovacího týmu by měli být právníci a auditoři. „Všichni vnímáme, že je velice důležité zjistit, kudy běží zajíc, jak se říká,“ popsal Benýšek.

Foto: Seznam Zprávy

Z Faltýnkova diáře: Domluvit to tak, aby se zakázka dala zrealizovat s konkrétní firmou.

Faltýnek popírá, že by s Klapkou řešil ovládnutí olomoucké dopravy. Právník Klapka přitom v rozhovoru pro Seznam Zprávy zcela vážně pronesl, že brát si deset procent ze zakázek je běžné.

Jak působení právníka Klapky v olomouckém regionu hodnotí Benýšek, který na Hané platí za jednoho z nejvlivnějších hráčů?

„Velmi pečlivě budu vážit slova, protože bych se nerad stal cílem nějakého trestního oznámení pro pomluvu. No jak bych to řekl: tito lidé velmi dobře vědí, kudy ten zajíc běhává. Jsou to lidé, o kterých se ví i v Praze.“

Případy z Faltýnkova diáře

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

1. část: Skutečný svět vládního šéfposlance

2. část: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

3. část: Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

5. část: „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

6. část: Faltýnek řídil byznys vymahačů

7. část: 10 procent ze zakázky je normální

8. část: Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

Reklama

Doporučované