Hlavní obsah

Felliniho Silnice mě ovlivnila už jako sedmnáctiletého. Kulturní tipy fotografa Karla Cudlína

„V poslední době čtu hodně literaturu faktu,“ říká legenda české dokumentární fotografie Karel Cudlín. O jaké kulturní tipy se podělil?Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Každý týden jdeme za jednou osobností, abychom se zeptali, co poslouchá, na co se dívá a co čte. Nahlédněte s námi do soukromého světa kultury.

Článek

„Když mi bylo sedmnáct, miloval jsem Kerouaca. Potom se mi líbil Singer,“ vypočítává Karel Cudlín, jak se měnil jeho přístup ke knihám. „Dneska hodně čtu literaturu faktu.“

„Film byl pro mě vždycky zásadní. V sedmnácti pro mě byla zjevením Felliniho La Strada,“ vzpomíná fotograf.

Jakou poslouchá hudbu, když vybírá snímky pro svoje výstavy? Sledujte ve videu výše. Legendu české dokumentární fotografie jsme navštívili na výstavě jeho cyklu z Izraele.

Karel Cudlín (58) se zabývá hlavně dokumentární fotografií. Získal v soutěži Czech Press Photo celkem šestnáct cen. Známé jsou jeho fotografické cykly, například odchod sovětských vojáků z Československa, komunistické slavnosti, žižkovští Romové, Ukrajina, Izrael a další. V letech 1997 až 2003 byl jedním z oficiálních fotografů prezidenta Václava Havla. Působí také jako pedagog. V roce 2016 se habilitoval na FAMU jako docent.

Rubrika Moje kultura je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované