Hlavní obsah

Festival činoherního divadla Dream Factory bude v Ostravě ve dvou termínech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravský festival činoherního divadla Dream Factory se letos uskuteční ve dvou termínech. Tradičně se festival koná na přelomu května a června, ale organizátoři se ho rozhodli kvůli protiepidemickým opatřením posunout na později.

Článek

Dlouhodobá nejistota ohledně znovuotevření kulturního života se dotkla i 12. ročníku festivalu. „Tradiční termín na přelomu května i června by se nesl ve znamení veliké nejistoty a značných omezení, proto jsme se rozhodli i letošní termín o něco odložit. Protože však nechceme kulturně vyhladovělé diváky příliš dlouho napínat, rozhodli jsme se Dream Factory Ostrava uspořádat ve dvou dějstvích,“ uvedla za pořadatele řekla Michaela Kubicová.

První část festivalu se tak bude konat od 18. do 20. června v amfiteátru za Domem kultury města Ostravy a přilehlém okolí. „Nabídne divákům osvěžující návrat do kulturního života na čerstvém vzduchu. Úvodní páteční večer bude patřit brněnskému divadlu Husa na provázku a jeho nejnovější inscenaci Setkání spiklenců. Diváci se navíc mohou těšit i na Sylvii Krupanskou, která byla léta oporou ostravského Divadla Petra Bezruče. V sobotu pak pražský soubor VOSTO5 uvede inscenaci PROTON!!! o objevu zapadlé ostravské kapely, která byla umlčena těsně předtím, než se stala slavnou. Závěr prvního dějství festivalu se ponese v hospodském duchu – ne však kvůli závěrečnému večírku, ale protože bude patřit Bohumilu Hrabalovi, jehož dílo je od hospodského prostředí takřka neoddělitelné,“ uvedla Kubicová.

Koláž obrazů a zápisků Bohumila Hrabala představí v neděli večer Činoherní studio Ústí nad Labem. Víkendová odpoledne pak doplní rodinný program, v sobotu to bude ostravské Studio G a jejich loutková pohádka Haló, Jácíčku. V neděli pouliční představení Běžkařská odysea novocirkusového dua Bratři v tricku.

Druhá část festivalu Dream Factory Ostrava se uskuteční od 22. do 26. září v Domě kultury města Ostravy a v Divadle Antonína Dvořáka, kde se představí nejzajímavější inscenace, které v poslední době vznikly v českých a slovenských divadlech. Významnou součást programu budou tvořit také divácky náročnější inscenace především českých nezávislých souborů, které budou k vidění v nedivadelních prostorech bývalého Hotelu Palace a v Divadle Petra Bezruče. Bližší podrobnosti k programu i festivalu lze najít na webových stránkách www.dfov.cz.

Reklama

Doporučované