Hlavní obsah

Festival filmů s temnou atmosféru v Českém Šternberku uvede pět desítek projekcí

Foto: Shutterstock.com

Český Šternberk.

Reklama

Festival filmů s temnou atmosféru uvede na hradu Český Šternberk na Benešovsku pět desítek projekcí. Poctu vzdá i herečce Haně Maciuchové, která letos zemřela.

Článek

„Festival se sem přesunul po několika letech, kdy se konal na hradu Křivoklát. Začne ve středu a potrvá do neděle. Pořadatelé plánovali změnu pro jeho desátý ročník, při letošním devátém prověřují možnosti nových prostor,“ řekla dramaturgyně festivalu Jana Bébarová.

Podle dramaturgyně bude letošní ročník zkouškou, zda zůstanou festivalu diváci věrní na novém místě a také v situaci, kdy platí epidemická opatření. „Věříme, že se to zásadně v návštěvnosti nepromítne,“ dodala Bébarová. Pro návštěvníky bude možnost samotestování přímo na místě.

Program festivalu divákům představí vedle tuzemské produkce snímky ze Spojených států a Indie. „Letošní ročník bude ve znamení sociálně angažovaných snímků, počínaje pěticí hollywoodských snímků z přelomu 40. a 50. let z hlavní programové sekce Noir bez předsudků reflektujících palčivé otázky rasismu a xenofobie, které zmítají americkou společností,“ uvedla dramaturgyně.

Další silné téma představí komorní drama Františka Vláčila Hadí jed (1981) s Josefem Vinklářem v roli alkoholika. Jako naděje na změnu mu vstupuje do života jeho energická dcera v podání Ilony Svobodové, která snímek osobně uvede.

Maciuchovou, jež festival opakovaně podpořila a účastnila se jej, uctí projekce dvou televizních detektivek (Načasovaná smrt, Muž v osidlech) a vzpomínkové večery: zahajovací a závěrečný.

Jednou ze zajímavostí bude v prostorách Českého Šternberku zčásti natočený němý, hororově laděný snímek Příchozí z temnot (1921) v režii významné osobnosti československé němé kinematografie Jana S. Kolára. Bude se promítat s živým hudebním doprovodem violoncellistky Terezie Kovalové.

Kompletní program festivalu je na webu www.noirfilmfestival.cz.

Reklama

Doporučované