Hlavní obsah
Online

36 lidí z letadla, které evakuovalo z Číny i Čechy, má příznaky koronaviru

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Koronavirem se v Číně nakazilo již více než 14 tisíc lidí, uvádí agentura Reuters s odvoláním na informace čínské státní televize. Nejméně 300 osob nemoci podlehlo.

Článek

Na vojenském letišti blízko jihofrancouzského města Marseille v neděli odpoledne přistálo francouzské letadlo, které přepravilo zhruba 250 lidí z Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. V letadle byli občané 30 zemí, vedle Čechů také například dva Slováci. Stroj následně zamířil do Bruselu, odkud zhruba v 23:00 Češi i Slováci vyrazili do Prahy vládním speciálem. „Na letišti si pětici Čechů převezmou lékaři z Nemocnice na Bulovce a dva Slováky jejich lékaři,“ řekl v neděli mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle francouzského ministra zdravotnictví celkem 36 lidí na palubě letadla vykazovalo příznaky nákazy koronavirem.

Epidemie infekce se rozšířila do dalších nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy. V Evropě nákazu potvrdilo sedm zemí, Francie, Německo, Británie, Finsko, Itálie, Švédsko a Španělsko. V pátek první dva případy oznámilo Rusko, nakažení jsou ale obyvatelé asijské části Ruské federace. V České republice se zatím nákaza koronavirem nepotvrdila.

V rámci bezpečnostních opatření nebudou některé státy vpouštět cizince cestující z Číny do země. Mezi nimi jsou Spojené státy, Austrálie nebo Vietnam. Nadále pokračuje evakuace občanů různých národností z Wu-chanu.

  • Češi a Slováci evakuovaní z Wu-chanu už letí do Prahy

  • 20 Francouzů čeká na testy, 16 dalších bude posláno do domovských států

  • 36 lidí z letadla, které evakuovalo i Čechy, má příznaky koronaviru

    Francouzský ministr zdravotnictví potvrdil, že 36 lidí z evakuačního letu z Číny, ve kterém cestovali i Češi, má příznaky koronaviru, informovala o tom televize BFM TV.

  • Zákaz letů z Číny by mohl podle Babiše začít platit do týdne

    Zákaz letů mezi Čínou a Českem kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru by mohl začít platit do příští neděle, řekl dnes večer premiér Andrej Babiš (ANO) televizi Nova. Vláda podle něj zákaz určitě schválí, jeho začátek se ale přizpůsobí tomu, aby se z Číny stihla vrátit asi stovka českých občanů, kteří chtějí domů. Premiér také zopakoval, že ochranné roušky si musí stát podržet pro české zdravotnictví.

  • Evakuovaní Češi už letí do Bruselu

  • Ministerstvo: Nákaza koronavirem z balíčku z Číny nehrozí

    Nákaza novým typem koronaviru z balíčku zboží objednaného z Číny podle ministerstva zdravotnictví nehrozí. Na Twitteru uvedlo, že dostává desítky takových dotazů. Nemoc, která se od prosince šíří z čínského města Wu-Chan, se přenáší při úzkém a dlouhodobém kontaktu mezi lidmi. Nejčastěji kapénkami, tedy vzduchem, například při kašli nebo kýchání.

  • Podle odborníka Američané nemají důvod k panice

    „Američané nemají žádný důvod k panikaření,“ prohlásil poradce pro národní bezpečnost Spojených států Robert O’Brien v rozhovoru pro televizní stanici CBS. USA podle něj spolupracují s čínskými úřady a zdravotníky a se Světovou zdravotnickou organizací na zjištění původu koronaviru. Spojené státy podle CNN nabídly Číně asistenci, ta se však dosud k nabídce nevyjádřila.

  • Evakuovaní Češi jsou stále na francouzské letecké základně

  • Ministerstvo: Negativních je všech 38 testů na koronavirus v ČR

    V ČR bylo podle informací na webu Ministerstva zdravotnictví do soboty testováno 38 osob na nový koronavirus, výsledky všech jsou negativní. V sobotu přibyla jedna další osoba.

  • Izrael uzavřel vzdušné, vodní i pozemské trasy pro cesty z Číny

    K dočasnému zákazu cestování z Číny se v neděli rozhodl i Izrael. Podle premiéra Benjamina Netanjahua se tak země snaží oddálit výskyt viru v zemi. „Říkám ‚zpozdit‘, protože je nemožné zabránit tomu, aby se sem vůbec nedostal,“ prohlásil v neděli izraelský předseda vlády.

  • Nejsem virus, brání se Asiaté ve světě

    „Jsem Číňan, ale nejsem virus. Vím, že se všichni bojí koronaviru, ale prosím, nebuďte předpojatí,“ píše ve svém příspěvku na Twitteru Lou Čcheng-Wang. Mnoho Asiatů žijících mimo Čínu čelí vzrůstajícímu tlaku, rasismu a xenofobii. Lidé je osočují na ulicích nebo v dopravních prostředcích, některé restaurace a podniky jim dokonce zakazují vstup.

  • Německo hlásí desátý případ nakažení, Hongkong patnáctý

    V Německu se koronavirem nakazili podle tamního ministra zdravotnictví Jense Spahna další dva lidé, čímž se počet nakažených vyšplhal na deset. Konkrétně jde o pár z Frankfurtu. Po dobu dvou týdnů budou oba dva pobývat v karanténě. Dvojice přiletěla z čínského Wu-chanu v sobotu.

    V Hongkongu vzrostl počet nakažených na patnáct poté, co se pozitivní testy prokázaly u 72leté ženy. Ta je matkou osoby, která je rovněž nakažená koronavirem. Žena se také nachází v karanténě a podle CNN je ve stabilizovaném stavu.

  • Na Filipínách podlehl koronaviru první člověk

    Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle filipínského ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z čínského města Wu-chan, odkud se nový virus šíří, píše agentura AP.

    Nákaza byla potvrzena také u mužovy 38leté partnerky, která pochází rovněž z Wu-chanu. Ta se v současnosti nachází v izolaci v nemocnici ve filipínském hlavním městě Manile. Podle agentury DPA oba přicestovali na Filipíny 21. ledna.

  • Češi přiletěli z Wu-chanu do Francie

    Na vojenském letišti v jižní Francii přistál francouzský speciál, který z čínského města Wu-chan přepravil do Evropy asi 250 lidí. V letadle se vrátilo i pět Čechů, kteří kvůli epidemii nového typu koronaviru požádali o evakuaci z Číny. Na palubě letadla jsou lidé z 30 zemí, stroj následně zamíří do Bruselu, odkud budou další pasažéři přepraveni každý do své vlasti. Pro Čechy se už z Prahy vydal do Bruselu vládní speciál.

  • Čína podpoří ekonomiku masivním objemem peněz

    Čínská centrální banka v pondělí napumpuje do ekonomiky 1,2 bilionu jüanů (3,9 bilionu Kč), aby zmírnila dopady šíření nového typu koronaviru. Banka to dnes oznámila na svém webu. Čínské finanční trhy byly kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku několik dnů zavřené, v pondělí se ale po delší pauze znovu otevírají a vláda má obavy, aby kvůli omezení ekonomické aktivity nebyly narušeny peněžní toky.

    Centrální banka peníze poskytne prostřednictvím reverzních repo operací, kdy nakupuje cenné papíry, které později zase prodá. Čínské úřady slíbily, že využijí více nástrojů měnové politiky, aby zajistily dostatečnou likviditu a podpořily firmy, které epidemie koronaviru nejvíce zasáhla. Řada firem totiž poslala zaměstnance na nucenou dovolenou a přerušila činnost, aby zabránila šíření nákazy.

  • Čína dokončila za deset dní stavbu nemocnice s 1000 lůžky

    Čína za deset dní dokončila ve městě Wu-chan stavbu nové nemocnice zhruba s 1000 lůžky, která má sloužit lidem nakaženým novým typem koronaviru. Na Facebooku to uvedl čínský vládní Lidový deník. Zároveň zveřejnil i časosběrné video ze stavby. První pacienty by nové zařízení mělo začít ošetřovat v pondělí. Virus si v zemi vyžádal už nejméně 304 obětí na životech a nakazilo se jím více než 14 tisíc lidí.

    Výstavba nemocnice Chuo-šen-šan, která se skládá z předpřipravených stavebních buněk, začala minulý čtvrtek. Úřady ji původně chtěly dokončit za šest dní, čímž by překonaly rekord, který stanovila nemocnice postavená v Pekingu v roce 2003 při podobné epidemii SARS.

  • Laboratoř: Odběr k ověření koronaviru je stejný jako u chřipky

    Odběry k ověření nákazy koronavirem jsou stejné jako u chřipky, testuje se výtěr z krku nebo nosu a vzorek krve. Vzorky odebírají v Česku jen infekční laboratoře nemocnic a vyhodnocuje je Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Postup odběru a testování ČTK popsala vedoucí laboratoří Synlab Jarmila Bečvářová.

  • Thajsko zaznamenalo úspěch. Léčba pomocí léků na HIV zabírá

    Thajsko údajně zaznamenalo slibné výsledky po léčbě pacienta s koronaviry směsí dvou antivirotik, která se obvykle používají k léčbě HIV. Lékaři testovali směs léků na pacientovi, který byl s onemocněním ve „vážném stavu“. Do 48 hodin pacienta prohlásili za prostého choroby, uvádí Bloomberg.

    V Thajsku je zatím 19 potvrzených případů koronaviru. 11 pacientů je stále v nemocnici, ale ostatní se mohli vrátit domů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy