Hlavní obsah

Finanční centrum světa už nemusí být v Londýně. Ohrožuje ho Asie a USA

Foto: Shutterstock.com/IR Stone

Přestože Londýn zůstal po brexitu hlavním finančním centrem v Evropě, ve světě si toto postavení neudržel.

Reklama

Londýn může ztratit status světového finančního centra. Aby mohl opět konkurovat New Yorku a Hongkongu, musí vláda provést řadu daňových a pracovních reforem. Do pěti let by se britská metropole mohla vyhoupnout zpět.

Článek

Status Londýna jako předního světového finančního centra je v ohrožení. Pokud nepřijdou daňové a pracovní reformy spolu s dalšími politikami, které mají posílit mezinárodní obchodní vazby a pomoct expandovat na nové trhy, mohlo by hlavní město Velké Británie svůj post ztratit.

Server The Financial Times uvedl, že postavení britské metropole v porovnání s jejími největšími konkurenty New Yorkem a Hongkongem v uplynulém desetiletí kleslo.

Advokátní kancelář TheCityUK vypracovala strategii ve spolupráci s 60 skupinami poskytujícími finanční služby, která by měla Spojenému království do pěti let získat vedoucí postavení ve finančním sektoru zpět.

Evropa je poseta městy, která byla kdysi předním mezinárodním centrem své doby. Poslední desetiletí bylo pro naše odvětví ve znamení růstu, avšak globální konkurenti rostli rychleji.
Miles Celic, ředitel advokátní kanceláře TheCityUK

Přestože Londýn zůstal po brexitu hlavním finančním centrem v Evropě, britská vláda musí podle ředitele TheCityUK Milese Celice udělat víc, aby se vyrovnala růstu konkurentů. „Evropa je poseta městy, která byla kdysi předním mezinárodním centrem své doby. Poslední desetiletí bylo pro naše odvětví ve znamení růstu, avšak globální konkurenti rostli rychleji,“ upozornil.

Tamní vláda plánuje změny norem pro obchodování s akciemi, dluhopisy a komoditami. V létě také upravila některé normy, aby ke vstupu na londýnskou burzu přitáhla více společností obchodujících s blankosměnkami.

Dále by britská vláda měla umožnit dvojí vlastnictví akciových struktur, které by mělo do Londýna přilákat více mezinárodních primárních veřejných nabídek akcií (tzv. IPO). Také by se měla změnit pravidla kótování, jejichž cílem by bylo podpořit více alternativních aktiv na britských trzích.

Skupina TheCityUK také vyzvala k rozsáhlejším změnám pravidel, která hrají klíčovou roli při rozhodování vrcholových manažerů. Mezi ně patří snížení vysokých nákladů na financování víz a kratší doba jejich vyřízení.

Advokátní kancelář totiž chce zavést nový systém flexibilní práce, kdy by se zahraniční zaměstnanci mohli až na šest měsíců přesunout bez víza do mateřské země svého zaměstnavatele.

Organizace je také znepokojena neexistencí dohody o rovnocennosti finančních služeb s EU, otázkami ohledně pohybu pracovních sil a uznávání odborných kvalifikací. TheCityUK chce, aby se všechny nové obchodní dohody týkaly finančních a odborných služeb, a zlepšily tak přístup na trh.

Návrat britského sektoru finančních služeb na vrchol však brzdí i jeho vyšší zdanění, než je u konkurence v New Yorku, Hongkongu, Singapuru a Frankfurtu. Přezkoumání daní označila TheCityUK za „povzbudivé“.

Společnost vyzvala vládu, aby pomohla otevřít nové globální trhy v oblastech budoucí poptávky, jako jsou investice do životního prostředí, sociální oblasti a správy věcí veřejných.

Zároveň vyjádřila obavu nad zákonem o národní bezpečnosti a investicích, který vstoupí v platnost příští rok a má dát vládě pravomoci blokovat obchody. „Obrovské množství transakcí by mohlo být předloženo k přezkoumání, což by investorům zvýšilo náklady a odradilo je od budoucích investic,“ uvedla TheCityUK a vzhledem k tomuto riziku vyzvala k dalšímu vyjasnění působnosti zákona.

„Vytyčili jsme komplexní plán, který má zajistit otevřenější, ekologičtější a technologicky vyspělejší odvětví finančních služeb a upevnit postavení Spojeného království jako předního světového finančního centra,“ uvedla vláda.

Reklama

Doporučované