Hlavní obsah

Firma miliardáře Rattaje chce od zadluženého Liberce odpustit peníze za Ještěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Igor Rattaj.

Reklama

Společnost TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje, která provozuje lyžařský areál na Ještědu, požádala zadlužené město o odpuštění pachtovného na rok 2020. Důvodem je špatná uplynulá zimní sezona.

Článek

Rattajova TMR vstupovala do Liberce s velkolepými plány. Firma chtěla rozšířit úzké sjezdovky, vyměnit zásadní části osvětlení pro večerní lyžování a vybudovat novou sjezdovku Nová Skalka. Plány počítaly také s kvalitní restaurací.

Investice měla jít do stamilionů, v ideálním případě v průběhu několika let překročit půl miliardy. Provozovatel střediska, kde jsou tři lanovky a pět vleků, už od svého vstupu na Ještěd v roce 2017 nasypal do zlepšení služeb desítky milionů korun. U konečné tramvaje MHD vyrostla například za 12 milionů multifunkční budova s infocentrem, pokladnami, půjčovnou lyží, servisem, lyžařskou školou i obchodem. Další čtyři miliony korun se vydaly do gastro provozů a zbytek do odbavovacího systému turniketů a IT. Vylepšení doznalo i cvičiště pro děti.

Přesto se TMR na Ještědu zatím ekonomicky příliš nedaří. Město věřilo, že TMR, která provozuje skiareály na Slovensku, v Krkonoších, v Polsku i v Rakousku, dlouhodobě ztrátový Ještěd postaví na nohy.

Místo vybudování českého Innsbrucku, jak se také o libereckých plánech TMR hovořilo, se ovšem – jak Deníku potvrdil ředitel ještědského areálu Jakub Hanuš – Rattajova společnost obrátila na město Liberec, které mimochodem samo zápolí s bezmála dvoumiliardovým dluhem, se žádostí o odpuštění milionu korun na pachtovném na letošní rok. „Byla to reakce na průtahy okolo plánované investice Nová Skalka a i s ohledem na tu trochu nevydařenou sezonu,“ řekl Hanuš listu.

Už loni v srpnu měla TMR získat stavební povolení a v horizontu čtyř měsíců pak hodlala na ploše zhruba 7,1411 hektaru vybudovat moderní sjezdovku Nová Skalka s mírnějším sklonem. Což se nepodařilo, a to především kvůli komplikacím při schvalování posudku vlivu na životní prostředí.

Jak se město k žádosti o odpuštění pachtovného postaví, zatím není jasné. Rozhodne o tom rada.

Pro přesnost: světoznámý horský vysílač s restaurací proslulého architekta Karla Hubáčka má jiného majitele – České Radiokomunikace.

Skiareál Ještěd

- horské středisko s 9,2 kilometru sjezdovek

- 3 lanovky, 5 vleků

- maximální přepravní kapacita: 11 095 osob za hodinu

- 7,8 km zasněžovaných tratí

- nejvyšší bod 944 m n. m.

- nejnižší bod: 541 m n. m.

- vertikální rozdíl: 403 m

TMR převzalo Ještěd v roce 2017 do nájmu na 10 roků s opcí na dalších 10 let. Během deseti let plánuje proinvestovat více než 600 milionů korun.

Reklama

Doporučované